Skip to main content

Πρέσβης Παλαιστίνης: Είμαστε έτοιμοι για συμφωνία ΑΟΖ με την Τουρκία

Ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Τουρκία επισήμανε πως είναι κοντά σε συμφωνία με την Άγκυρα για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Σε δήλωση-βόμβα προχώρησε τη Δευτέρα ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην Άγκυρα, Φαέντ Μουσταφά ο οποίος στάθηκε στους στενούς δεσμούς της χώρας του με την Τουρκία, επισήμανε πως «είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις ιδέες για την ανάπτυξη αυτών των σχέσεων. Αυτό ισχύει και για το θέμα της συμφωνίας ΑΟΖ με την Τουρκία. Έχουμε και εμείς δικαιώματα στη Μεσόγειο. Έχει και η Παλαιστίνη μερίδιο στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Φουάντ Μουσταφά σημείωσε πως η ύπαρξη φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο κατεγράφη, για πρώτη φορά, τη δεκαετία του ’90, καθώς ο πρώτος ταμιευτήρας φυσικού αερίου ανακαλύφθηκε το 1996 και ανέφερε ότι «αυτή η περιοχή είναι η περιοχή του ταμιευτήρα Marine. Δεν έχουμε καταφέρει να χρησιμοποιήσουμε το φυσικό αέριο εδώ μέχρι σήμερα λόγω των ισραηλινών πιέσεων. Το Ισραήλ δεν μας επέτρεψε να εργαστούμε στην ακτογραμμή, το απέτρεψε» για να σπεύσει στη συνέχεια να ρίξει τη "βόμβα".

«Εμείς, ως Παλαιστίνη, προσδίδουμε μεγάλη σημασία στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Εργαζόμαστε για την ενίσχυση των σχέσεων σε όλους τους τομείς. Είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις ιδέες για την ανάπτυξη αυτών των σχέσεων. Αυτό ισχύει και για το θέμα της συμφωνίας ΑΟΖ με την Τουρκία», επισήμανε και πρόσθεσε: «Έχουμε και εμείς δικαιώματα στη Μεσόγειο. Έχει και η Παλαιστίνη μερίδιο στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο. Είμαστε έτοιμοι να συμφωνήσουμε με την Τουρκία όσον αφορά στο φυσικό αέριο. Είμαστε έτοιμοι για συνεργασία με την Τουρκία. Θέλουμε ανάπτυξη των σχέσεών μας σε όλους τους τομείς. Είμαστε ανοιχτοί σε όλα».