Skip to main content

Η Θεσσαλονίκη χορεύει στους ρυθμούς του Pride και στα χρώματα των ΛΟΑΤΚΙΑ+ (φωτο+vid)

Πλήθος Θεσσαλονικέων, φορέων, οργανώσεων και συλλογικοτήτων κατέκλυσε την Τσιμισκή χορεύοντας και τραγουδώντας σε μία γιορτή-ωδή στη διαφορετικότητα

Με τα χρώματα του ουράνιου τόξου γέμισε η Θεσσαλονίκη για να γιορτάσει την καθιερωμένη γιορτή συμπερίληψης, ενότητας και αποδοχής, το Thessaloniki Pride, που φέτος κλείνει τα δέκα του χρόνια. Σήμερα η διοργάνωση κορυφώθηκε, με την παρέλαση υπερηφάνειας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Με σημείο εκκίνησης τον Λευκό Πύργο, πλήθος Θεσσαλονικέων, φορέων, οργανώσεων και συλλογικοτήτων κατέκλυσε την οδό Τσιμισκή χορεύοντας και τραγουδώντας σε μία γιορτή-ωδή στη διαφορετικότητα αλλά και στην αποδοχή.

Όπως κάθε προηγούμενη χρονιά, μέλη της διοργάνωσης σήκωσαν ψηλά τη σημαία του φεστιβάλ υπερηφάνειας, την οποία και ανέμισαν φωνάζοντας συνθήματα για την ατομική ελευθερία και κατά της κακοποίησης. Ένα από τα συνθήματα που κυριάρχησε ήταν το «Το Pride αδερφές μου δεν είναι για ειδήσεις, στο Pride αδερφές μου γεννιούνται συνειδήσεις».



Οι πολίτες κράτησαν σημαιάκια στα χρώματα του Pride, φόρεσαν πολύχρωμες σημαίες και ζωγράφισαν στο κορμί τους μηνύματα για την αγάπη, ενώ χόρεψαν στους ξεσηκωτικούς ρυθμούς της μπάντας Paranauê.

Διαβάστε ακόμη: Στο Thessaloniki Pride ο Ζέρβας: «Η πόλη πρέπει να είναι ανοιχτόμυαλη, να προχωρά μπροστά»

Όσος κόσμος δεν ακολούθησε την παρέλαση χόρεψε στο πεζοδρόμιο στους ρυθμούς της μπάντας, ενώ παιδιά κράτησαν με τη σειρά τους πολύχρωμα σημαιάκια.

Το πρώτο άρμα ήταν ως είθισται αυτό της διοργάνωσης που με κρεμασμένα τετράδια επιχείρησε να διδάξει τι σημαίνει το 10ο Σχολείο Υπερήφανειας.

Στην παρέλαση εκτός από το άρμα του Thessaloniki Pride υπάρχει το άρμα του μπαρ Enola, του Expose αλλά και της οργάνωσης Οικογένειες Ουράνιο Τόξο.



Την παρέλαση ακολούθησε και ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, που μίλησε για τη σημασία του θεσμού του Pride για τη συμπερίληψη όλων. «Είναι εξαιρετικής σημασίας που η πόλη μας θα φιλοξενήσει το European Pride το 2024 και θα στείλει το μήνυμα που οφείλει να κάνει πάντα: το ότι είμαστε μία πόλη ανοιχτή για όλους και για όλα», κατέληξε.
 
Μήνυμα κατά των διακρίσεων και του αποκλεισμού έστειλε και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Μαρία Καραγιάννη, σημειώνοντας ότι θέλουμε τη Θεσσαλονίκη ανοικτή, συμπεριληπτική και ελεύθερη. «Το 10ο Pride  τη διαφορετικότητα, την ισότητα και για αυτό καλούμε όλη τη Θεσσαλονίκη να συμμετέχει».

Η ερμηνεύτρια Κατερίνα Στικούδη που βρέθηκε στη διοργάνωση για τη βραδινή συναυλία στην οποία θα συμμετάσχει αναφέρθηκε δυσκολίες τις οποίες η ίδια αντιμετώπισε να αναδείξει τη σημασία τού «να νιώθουμε ο εαυτός μας και να μη φοβόμαστε να το πούμε».

Το παρών στην πορεία υπερηφάνειας έδωσε και η τομεάρχης τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της παράταξης Θεσσαλονίκη Μαζί, Κατερίνα Νοτοπούλου.

Μετά το Pride, που ολοκληρώθηκε μετά τις 21:00, ακολούθησε συναυλία κάτω από τον φωταγωγημένο στα χρώματα του ουράνιου τόξου Λευκού Πύργου, του πρώτου μνημείου στην Ελλάδα που φωταγωγήθηκε πριν από δέκα χρόνια στα χρώματα της διοργάνωσης.

Στη συναυλία έδωσαν το παρών σημαντικοί καλλιτέχνες, όπως η Κατερίνα Στικούδη, οι House of Drama, οι Incognito, οι Delta αλλά και οι The Mode. Επίσης, θα γίνουν πολλά drug Show από τους Raw Bee Candles, Angel Seemen, Colopy Lala, Heelcat, Binboy, Fatality, Catina Bella και Mystique Von Rogue.



Το φετινό τραγούδι της διοργάνωσης έχουν αναλάβει σε στίχους και ερμηνεία το ντουέτο Ozirna, δύο παιδιά από την Ουκρανία με βάση τη Θεσσαλονίκη. Το τραγούδι έχει διπλό στόχο: αφενός την αποδοχή των ΛΟΑΤΚΙΑ+ αλλά αφετέρου αποτελεί και ένα ηχηρό μήνυμα για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι λίγο πριν το τέλος του Thessaloniki Pride σημειώθηκε ένταση στον Λευκό Πύργο.