Skip to main content

Prodexpo North: Γιατί είναι δύσκολη η αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης

Πώς διαμορφώνεται το επενδυτικό τοπίο στη Θεσσαλονίκη - Στάση αναμονής και αλλαγή σύνθεσης των χαρτοφυλακίων από τους επενδυτές

Για δύσκολη αγορά ακινήτων κάνουν λόγο εκπρόσωποι του real estate και του κατασκευαστικού κλάδου αναφερόμενοι στη Θεσσαλονίκη.

Την άποψη αυτή συμμερίζονται τόσο ο Άρις Καρυτινός, διευθύνων σύμβουλος της Prodea, όσο και ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Dimand. Όπως εξήγησαν κατά τη διάρκεια συζήτησης στο πλαίσιο του online συνεδρίου για την αγορά ακινήτων της Βόρειας Ελλάδας, Prodexpo North, η Θεσσαλονίκη διαθέτει μεγάλα ακίνητα, τα οποία βρίσκονται στην κυριότητα πολλών ιδιοκτητών, οι οποίοι συνήθως δεν προχωρούν στην πώληση τους. Την ίδια ώρα το μέγεθος της αγοράς είναι μικρό αναλογικά με τον πληθυσμό της πόλης.

Την άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση συντόνισε ο διευθυντής της Voria.gr Γιώργος Χατζηλίδης.

Αναφερόμενος ο κ. Καρυτινός σε ακίνητο που απέκτησε η Prodea Imvestments στη συμβολή των οδών Γλαδστωνος 19 και Ολύμπου 12 (πρόκειται για κτήριο 5.000 τμ) σημείωσε πως δεν έχει ληφθεί ακόμη η τελική απόφαση για το πως θα αξιοποιηθεί (ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για δημιουργία φοιτητικών κατοικιών). Δεν αποκλείεται σύμφωνα με τον ίδιο να κατασκευαστούν τελικά διαμερίσματα, ωστόσο όλα θα αποφασιστούν το επόμενο διάστημα και αφού ξεκαθαρίσει κάπως το θολό τοπίο που υφίσταται.

Αναφερόμενος στους μεγάλους επενδυτές ο κ. Καρυτινός τόνισε πως βλέπει να αλλάζουν τη σύνθεση των χαρτοφυλακίων τους. Σημείωσε, δε, πως οι περισσότεροι τηρούν στάση αναμονής ενώ άλλοι διαπραγματεύονται, όταν είναι δυνατό, για καλύτερες τιμές.

Για την επιλογή της εταιρείας Dimand να επενδύσει στη δυτική Θεσσαλονίκη, μέσω της δημιουργίας σύγχρονων γραφειακών χώρων, το επόμενο διάστημα αναφέρθηκε ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. «Στην ανατολική πλευρά της πόλης βρίσκεται το retail, το κέντρο είναι ακριβό, άρα έμεινε η δυτική πλευρά της πόλης και σε αυτήν κατευθυνθήκαμε καθώς διαθέτει μεγάλα ακίνητα και βρίσκεται στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης» σημείωσε ο κ. Ανδριόπουλος.



"Η υγειονομική κρίση επηρέασε δραματικά το real estate"

«Η πρόσφατη υγειονομική κρίση επηρέασε  δραματικά την αγορά του real estate» τόνισε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Θόδωρος Μητράκος, που συμμετείχε στο πάνελ, υπογραμμίζοντας πως η ανοδική τάση των τιμών των ακινήτων έχει σταματήσει, καθώς η προσφορά και η ζήτηση έχει παραλύσει και κάθε είδους συμφωνίας δύσκολα ολοκληρώνεται».

«Η αγορά των ακινήτων το 2019 προσέλκυσε το 35% των συνολικών άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα. Οι ξένες επενδύσεις στο ελληνικό real estate αυξήθηκαν 28% σε σχέση με το 2018 και διαμορφώθηκαν σε 1,45 δις. ευρώ» ανέφερε ο κ. Μητράκος υπογραμμίζοντας πως οι νέες τάσεις που διαμορφώνονται είναι για μικρότερους επαγγελματικούς χώρους, ευέλικτα συμβόλαια αλλά και για ποιοτικότερες κατοικίες καθώς η τηλεργασία κρατά ολοένα και περισσότερους εργαζόμενους στο σπίτι.

Ερωτηθείς για τους πλειστηριασμούς ο κ. Μητράκος υπογράμμισε πως δεν αναμένεται κύμα πλειστηριασμών, λόγω του COVID - 19, το επόμενο διάστημα ώστε να επηρεαστεί η αγορά ακινήτων.  «Το 80% των πλειστηριασμών που ευδοκίμησαν αφορά ακίνητα που πέρασαν σε τράπεζες. Οι τράπεζες βρέθηκαν με 25.000 ακίνητα. Η ΤτΕ ως εποπτεύουσα δεν επικροτεί τη λογική οι τράπεζες να μετατρέπονται σε εταιρείες real estate" επισήμανε ο κ. Μητράκος στέλνοντας παράλληλα και ένα μήνυμα αισιοδοξίας, πως παρά τις επιπτώσεις του κορωνοϊού «η Ελλάδα θα παραμείνει στον επενδυτικό χάρτη, ενώ με τις όποιες διορθώσεις τιμών μπορεί να καταστεί ακόμη ελκυστικότερη αγορά για τους επενδυτές».

Οι κεντρικοί εμπορικοί δρόμοι δεν χάνουν την...αίγλη τους

Οι γραφειακοί χώροι δεν θα επηρεαστούν, όπως και οι κεντρικοί εμπορικοί δρόμοι της Θεσσαλονίκης, από τον COVID-19, σύμφωνα με τη Φώφη Πασχαλίδου, διευθύντρια του γραφείου Θεσσαλονίκης της Danos, An alliance member of BNP PARIBAS Real Estate, η οποία υπογράμμισε πως μέχρι το τέλος του έτους πρέπει «να είμαστε φειδωλοί για εκτιμήσεις». Διαφορετική αναμένεται η εικόνα για τα καταστήματα που βρίσκονται σε δευτερεύουσες αγορές.

Αναφορικά με τις τιμές των κατοικιών η κα. Πασχαλιδου τόνισε πως δεν αποκλείεται να εμφανιστούν μεμονωμένες ευκαιρίες καθώς κάποιοι ιδιοκτήτες που πιέζονται οικονομικά δεν αποκλείεται να ρίξουν την τιμή του ακινήτου τους. Για το Airbnb σημείωσε πως δούλεψε καλά μόνο για τα ακίνητα που βρίσκονται στο κέντρο,  ωθώντας μάλιστα τις τιμές ενοικίασης προς τα πάνω.

Η τουριστική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης

Στην πορεία της τουριστικής ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε ο Σπύρος Πέγκας, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Wise Ram SA. Σύμφωνα με τον κ. Πέγκα το 2010 το 75% των επισκεπτών της πόλης ήταν Έλληνες, σταδιακά από το 2011 και με την αλλαγή της δημοτικής αρχής, ξεκίνησε η εξωστρέφεια της Θεσσαλονίκης. Χαρακτηριστικά αυξήθηκε η ροή από την Τουρκία κατά 286%, από το Ισραήλ κατά 358%, τη Ρωσία κατά 371% και τη Βουλγαρία κατά 136%. Τη διετία 2015 λειτούργησαν 20 νέα μικρά ξενοδοχεία, καταγράφηκε έκρηξη του Airbnb στην πόλη. Σταδιακά η πόλη μπήκε στον τουριστικό χαρτί με μεγάλες πολυεθνικές αλυσίδες, μεταξύ άλλων και ξενοδοχειακών, όπως η Fattal, η Brown να επενδύουν και την τουριστική ροή να αυξάνεται σταθερά.

Σύμφωνα με τον κ. Πέγκα για να συνεχίσει η δυναμική πορεία της πόλης χρειάζεται η πολιτική  βούληση με δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση.