Skip to main content

Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Τα 3.500 θα φτάσουν τα κρούσματα σήμερα

Ο Παναγιώτης Αρκουμανέας είπε ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για αποκλιμάκωση της πανδημίας, δεδομένου ότι οι νοσηλείες στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί».

Στα επίπεδα της περασμένης Τρίτης -περίπου 3.500- αναμένεται να ανέλθει σήμερα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90.1» ο κ. Αρκουμανέας σημείωσε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για αποκλιμάκωση της πανδημίας, δεδομένου ότι οι νοσηλείες στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί.

Πάντως, όπως τόνισε, χάρη στους εμβολιασμούς, έχει μειωθεί ο αριθμός των εισαγωγών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τρίτη, 20 Ιουλίου, ανακοινώθηκαν 3.565 νέα περιστατικά και εννέα θάνατοι, ενώ οι διασωληνωμένοι ήταν 121. Χθες, Δευτέρα 26 Ιουλίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.070 νέα κρούσματα COVID-19 (συνολικά δηλώθηκαν σχεδόν 45.000 τεστ), εκ των οποίων 671 στην Αττική, 262 στη Θεσσαλονίκη, 112 στο Ηράκλειο, 65 στα Χανιά και 51 στη Ρόδο. Συνολικά στην Κρήτη εντοπίστηκαν χθες 233 νέα περιστατικά και στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου (πλην της Ευβοίας και των νησιών που εντάσσονται διοικητικά στην Περιφέρεια Αττικής) 245. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 ήταν 5, ενώ διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν χθες το μεσημέρι 147 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 158.

Συγκρατημένες εκτιμήσεις

Διαβάστε επίσης Σαρηγιάννης: 3.400 κρούσματα το χειρότερο σενάριο- Κορύφωση τον Δεκαπενταύγουστο

Σε συγκρατημένες εκτιμήσεις για την εξέλιξη της πανδημίας προβαίνουν το τελευταίο διάστημα οι ερευνητές. Σε αντίθεση με την έναρξη του τέταρτου πανδημικού κύματος, όταν λόγω της εκθετικής τότε αύξησης των κρουσμάτων οι προβλέψεις ήταν σε κάποιες περιπτώσεις εφιαλτικές ακόμα και για πάνω από 10.000 κρούσματα την ημέρα, πλέον η εικόνα έχει αλλάξει και ορισμένοι επιστήμονες εκτιμούν ότι πλησιάζουμε στην κορύφωση του κύματος, το οποίο φαίνεται να εξελίσσεται πλέον πιο ήπια απ’ ό,τι αναμενόταν με βάση την αρχική εικόνα.

Ενδεικτικά, όπως ανέφερε χθες (ΣΚΑΪ) ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, με βάση τα προγνωστικά μοντέλα αναμένεται κορύφωση του κύματος στις 10-12 Αυγούστου, με εβδομαδιαίο μέσο όρο τα 3.400 κρούσματα ημερησίως, ανάλογα πάντα και με τον αριθμό των τεστ που διενεργούνται. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αυξηθεί τα τεστ λόγω αυξημένων ελέγχων από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ αλλά και της πολιτικής για υποχρεωτικά τεστ πριν από την επιβίβαση σε πλοίο και αεροπλάνο. Είναι ενδεικτικό ότι πλέον ο μέσος όρος των ημερήσιων τεστ του επταημέρου είναι πάνω από 76.000, με τον υψηλότερο αριθμό –περισσότερα από 90.000– να αποτυπώνεται πλέον στην έκθεση του ΕΟΔΥ του Σαββάτου (αφορά ελέγχους που δηλώθηκαν έως το πρωί της ημέρας).

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, η εξέλιξη του κύματος από τα μέσα Αυγούστου και μετά θα εξαρτηθεί από την πορεία των εμβολιασμών. Οπως ανέφερε, «εάν ανεβάσουμε τους ρυθμούς τότε περιμένουμε αρχικά μια σταθεροποίηση και μετά πτώση, εάν μείνουμε στους ρυθμούς που έχουμε τώρα, τότε η εκτίμηση είναι ότι θα έχουμε σταθεροποίηση σε υψηλά επίπεδα, περίπου 3.400 την ημέρα, έως το τέλος Αυγούστου και περαιτέρω αύξηση από το φθινόπωρο». Και πρόσθεσε ότι σε αυτήν τη φάση στην Αττική παρατηρείται μια τάση κάμψης της πανδημίας, αφού ούτως ή άλλως οι περισσότεροι κάτοικοι εγκαταλείπουν το κλεινόν άστυ λόγω θέρους, ενώ αντίθετα τουριστικοί προορισμοί αντιμετωπίζουν πρόβλημα.