Skip to main content

Θεσσαλονίκη - Click away: Απογοήτευση στην αγορά με τα άνοιξε-κλείσε

Απογοητευμένοι και ανήσυχοι οι έμποροι της Θεσσαλονίκης από τη συνέχιση της αναστολής λειτουργίας του λιανεμπορίου-Έρχονται λουκέτα λένε στη Voria.gr.

Απογοητευμένος και προβληματισμένος δηλώνει ο εμπορικός κόσμος της Θεσσαλονίκης, από την απόφαση της κυβέρνησης, μετά τη σχετική εισήγηση των λοιμωξιολόγων, για τη μη επαναφορά του click away και των εμπορικών δραστηριοτήτων, για τουλάχιστον μια ακόμη εβδομάδα.

Διαβάστε ακόμη: Επίσημο: Παρατείνεται το lockdown - Κλειστό λιανεμπόριο και click away

Ο φόβος για την εξέλιξη του ιικού φορτίου ως αποτέλεσμα της «χαλαρότητας» των προηγούμενων ημερών, της εορταστικής περιόδου και των αργιών και από την άλλη η προσπάθεια δημιουργίας αναχωμάτων έναντι ενός τρίτου κύματος της πανδημίας με το μεταλλαγμένο ιό, διατηρεί σε αναστολή λειτουργίας για μια ακόμη εβδομάδα την  αγορά που αναμένονταν, αρχικά, να επαναλειτουργήσει στις 11 Ιανουαρίου.

«Ο εμπορικός κόσμος δεν μπορεί να λειτουργήσει με πίσω μπρος. Συνεχώς περιμένουμε τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων και τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Αν χρειάζεται να κλείσουν για κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα οι επιχειρήσεις ας το ξεκαθαρίσουν και ας προχωρήσουν σε αυτή τη λύση. Το άνοιξε- κλείσε δυσκολεύει την κατάσταση. Περιμέναμε να πάμε ένα βήμα μπροστά μετά τις γιορτές, τελικά πήγαμε πίσω, με θολό, μάλιστα, το τοπίο για το ποτέ θα ανοίξει η αγορά. Την ίδια ώρα και ενώ τα μαγαζιά είναι κλειστά, η παραλία είναι γεμάτη από κόσμο, στην Τσιμισκή καταγράφεται έντονη κινητικότητα, στους δρόμος υπάρχει μποτιλιάρισμα. Δεν είναι lockdown αυτό που βιώνουμε» τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης υπογραμμίζοντας πως αυτό που πραγματικά θέλει ο εμπορικός κόσμος είναι το ενιαίο άνοιγμα της αγοράς και όχι μεθόδους, όπως το click away, το οποίο αποτελεί έσχατη λύση ανάγκης, χωρίς ωστόσο να αποδίδει καρπούς για τη συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων της Θεσσαλονίκης.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως εξηγεί o πρόεδρος του ΕΣΘ, πως το διάστημα που λειτούργησε η αγορά της πόλης με τη μέθοδο του click away, δούλεψε το 15% των επιχειρήσεων αποφέροντας μόλις το 10% του τζίρου, του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, στα ταμεία τους.

Πλέον η ανησυχία για τον επιχειρηματικό κόσμο είναι μεγάλη καθώς υπάρχει έντονος φόβος για την επόμενη ημέρα, και για το πόσες, τελικά, επιχειρήσεις θα μπορέσουν να επιβιώσουν. Είναι χαρακτηριστικό πως ο αριθμός των καταστημάτων που ξενοικιάζονται, ακόμη και σε δημοφιλείς εμπορικούς δρόμους, τους τελευταίους μήνες και δη κατά τη διάρκεια του lockdown, αυξάνεται με μαθηματική  ακρίβεια.