Skip to main content

Πρόεδρος ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Δελτίο στο ρεύμα και προγραμματισμένες διακοπές για να βγει ο χειμώνας

«Αν δεν πάμε στη μείωση της κατανάλωσης, τότε θα έχουμε περικοπές ρεύματος για να μην έχουμε μπλακάουτ σε περιοχές της χώρας», είπε ο Γιώργος Αδαμίδης

Την πεποίθηση ότι για να βγει ο χειμώνας θα υπάρξει δελτίο στο ρεύμα και προγραμματισμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση διατύπωσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Γιώργος Αδαμίδης σημείωσε πως «τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα το χειμώνα», αφού λόγω της θέρμανσης η κατανάλωση στο ρεύμα δεν θα είναι εξίσου μειωμένη με το καλοκαίρι.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ επισήμανε πως συγκριτικά με τον περασμένο Αύγουστο η κατανάλωση είναι μειωμένη κατά 15%, τονίζοντας πως οι θερμοκρασίες ήταν υψηλότερες τον Αύγουστο του 2021, ήταν δηλαδή πιο ζεστός.

«Αν δεν πάμε στη μείωση της κατανάλωσης, τότε θα έχουμε περικοπές ρεύματος για να μην έχουμε μπλακάουτ σε πολλές περιοχές της χώρας», επισήμανε, σημειώνοντας πως «κάποιες στιγμές της ημέρας, ανά μισή ή μία ώρα μπορεί μία περιοχή να μην έχει ρεύμα και μετά να πάμε σε άλλη».

Σχολιάζοντας την εκτίμηση του προέδρου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας του ΕΚΠΑ, Ναπολέων Μαραβέγιας, χαρακτήρισε εφικτή τη μείωση κατανάλωσης της ενέργειας κατά 5-10% που ζήτησε η Κομισιόν.

Σημειώνεται πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία γίνεται συγκεκριμένη αναφορά για τα μέτρα στο ηλεκτρικό ρεύμα. Όπως αναφέρεται:

Συμφωνία επιτεύχθηκε για εθελοντικό στόχο συνολικής μείωσης 10% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και υποχρεωτικό στόχο μείωσης 5% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες αιχμής. Τα κράτη μέλη θα προσδιορίσουν το 10% των ωρών αιχμής που θα πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση από 1η Δεκεμβρίου 2022 μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023. Τα κράτη μέλη θα είναι ελεύθερα να επιλέξουν τα κατάλληλα μέτρα με τα οποία θα επιτευχθούν οι δύο στόχοι κατά την περίοδο αυτή.

Την πρόταση είχε παρουσιάσει η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στις αρχές Σεπτεμβρίου. Όπως είχε πει τότε:

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αστρονομικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και με τεράστια αστάθεια της αγοράς».

Είχε επισημάνει επίσης, πως η Κομισιόν προτείνει μια «έξυπνη εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας», δηλαδή «έναν υποχρεωτικό στόχο για τη μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες αιχμής». «Θα συνεργαστούμε στενά με τα κράτη μέλη για να το πετύχουμε αυτό», τόνιζε η κ. φον ντερ Λάιεν.

«Είναι δύσκολοι καιροί. Αλλά είμαι πεπεισμένη ότι οι Ευρωπαίοι έχουν την οικονομική δύναμη, την πολιτική βούληση και την ενότητα για να διατηρήσουν το πάνω χέρι» υπογράμμιζε η ίδια.

Ποιες είναι οι ώρες αιχμής στην Ελλάδα

Σε κυβερνητική σύσκεψη για τα εθνικά μέτρα εξοικονόμησης που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα με τη συμμετοχή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της ΡΑΕ, του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ, συζήτηθηκαν -εκτός από τα σενάρια περί διακοπών ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις- και οι ώρες αιχμής κατά τις οποίες η Ελλάδα πρέπει να εστιάσει για τη μείωση της κατανάλωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν καταλήξει στις εξής:

-09:00-10:00
-18:00-22:00

Συνολικά, δηλαδή, η χώρα μας θα πρέπει να αναζητήσει τρόπους μείωσης για 5 ώρες την ημέρα.