Skip to main content

Πρόεδρος Λιβυκής Βουλής σε ΟΗΕ: Άκυρη η συμφωνία με την Τουρκία

Ο Ακίλα Σαλέχ Αΐσα, ο οποίος θα βρίσκεται στην Ελλάδα την Πέμπτη, υποστηρίζει πως οι δύο χώρες δεν έχουν θαλάσσια σύνορα για να οριοθετήσουν.

Άκυρη θεωρεί τη συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση της Λιβύης, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της χώρας, Ακίλα Σαλέχ Αΐσα, στην επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του OHE με την οποία ζητά να μην αναγνωριστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Στη εν λόγω επιστολή, την οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής, Κώστας Τασούλας, ο κ. Αΐσα εξηγεί τους λόγους για τους οποίους το μνημόνιο μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης είναι άκυρο και καλεί τον ΟΗΕ να το κρίνει ως «ανύποστατο».

Ο Ακίλα Σαλέχ Αΐσα, ο οποίος θα βρίσκεται στην Ελλάδα την Πέμπτη, υποστηρίζει πως οι δύο χώρες δεν έχουν θαλάσσια σύνορα για να οριοθετήσουν, συνεπώς το επίμαχο κείμενο παραβιάζει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Επαναβεβαιώνουμε τη θέση μας ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, η οποία και αποτελεί τη διεθνώς  αναγνωρισμένη νομοθετική αρχή στη χώρα, δεν αναγνωρίζει το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης/συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ της Κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης/Συμφωνίας και της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Ως εκ τούτου, το κράτος της Λιβύης απαλλάσσεται πλήρως από κάθε είδους απορρέουσες υποχρεώσεις», αναφέρει ο πρόεδρος της Λιβυκής Βουλής στην επιστολή του.

Ο Ακίλα Σαλέχ Αΐσα υπογραμμίζει επίσης ότι η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης υπό τον Φαγέζ Αλ Σαράζ, αποτελεί «παράνομη οντότητα», εφόσον ουδέποτε έχουν ορκιστεί ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, υιοθετώντας ουσιαστικά την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης ότι στη Λιβύη δεν υπάρχει συμβαλλόμενο μέρος με τη νομιμοποίηση για την υπογραφή τέτοιας συμφωνίας με τη μορφή μνημονίου κατανόησης.

«Βάσει των διατάξεων της πολιτικής συμφωνίας της Λιβύης, η κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας είναι παράνομη και παράτυπη. Το μόνο νόμιμο σώμα στο κράτος της Λιβύης είναι η Βουλή των Αντιπροσώπων», επισημαίνει μεταξύ άλλων στην επιστολή του.

«Μνημόνια κατανόησης/συνεργασίας που συνάπτουν εκτελεστικές εξουσίες κρατών και που δεν απαιτούν επικύρωση από τα νομοθετικά σώματα θα πρέπει να ευρίσκονται εντός ορίων απλής συνεργασίας, η οποία δεν θα συνεπάγεται υποχρεώσεις που θα προκαλούν τριγμούς στην οικονομία των εν λόγω χωρών ή θα επαπειλούν την ασφάλειά τους ή θα θέτουν υπό αμφισβήτηση την εθνική τους κυριαρχία» προσθέτει ο κ.Αΐσα, σχολιάζοντας το περιεχόμενο της συμφωνίας.