Skip to main content

Πρόεδρος UEFA: Αδύνατο να αγωνιστούν οι ουκρανικές ομάδες στις έδρες τους λόγω του πολέμου

Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τις ομάδες από την Ουκρανία, λέει ο Αλεξάντερ Τσέφεριν - Οι ομάδες της χώρας θα αναγκαστούν να ξενιτευτούν

Σε άλλες χώρες θα αγωνιστούν οι ουκρανικές ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις την ερχόμενη σεζόν, σύμφωνα με τον πρόεδρο της UEFA.

Λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία, μετά την εισβολή της Ρωσίας από τις 24 Φεβρουαρίου, ο Αλεξάντερ Τσέφεριν εξέφρασε τη βεβαιότητά του μέσω συνέντευξής του στο BBC ότι οι ομάδες της χώρας θα αναγκαστούν να ξενιτευτούν.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνουν οι προετοιμασίας των ουκρανικών συλλόγων σε άλλες χώρες (όπως έγινε με την εθνική ομάδα στη Σλοβενία), ενώ αναφέρθηκε και στην παραμονή του Κιλιάν Μπαπέ στην Παρί Σεν Ζερμέν.

Τσέφεριν: Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τις ομάδες από την Ουκρανία

«Σίγουρα θα χρειαστεί να δώσουν εκτός έδρας αγώνες, ακόμα και τα εντός έδρας παιχνίδια. Όλα θα εξαρτηθούν από τις ομάδες, το πού θα προετοιμαστούν. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε, αλλά είναι απολύτως αδύνατο να αγωνιστούν στις έδρες τους», τόνισε ο Τσέφεριν.

Υπενθυμίζεται ότι, το πρωτάθλημα της σεζόν 2021-22 στην Ουκρανία τερματίστηκε, χωρίς να αναδεικνύεται κάποια ομάδα πρωταθλήτρια. Η Premier League, όπως είναι το επίσημο όνομα της διοργάνωσης, δεν συνεχίστηκε μετά την τρίμηνη χειμερινή διακοπή του Δεκεμβρίου, έπειτα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Σαχτάρ Ντονέτσκ βρισκόταν στην κορυφή του πρωταθλήματος με 47 βαθμούς, δύο βαθμούς μπροστά από την Ντιναμό Κιέβου.

Για τον σταρ ποδοσφαιριστή, Κιλιάν Μπαπέ, αλλά και την ανακοίνωση της LaLiga, η οποία στράφηκε κατά της Παρί Σεν Ζερμέν, λόγω των οικονομικών δεδομένων της συμφωνίας, ο Τσέφεριν σχολίασε: «Οι κανονισμοί του Financial Fair Play είναι αρκετά αυστηροί. Όποιος σέβεται τους κανόνες μας είναι καλοδεχούμενος να παίξει στις διοργανώσεις μας. Όποιος δεν τους σέβεται, δεν είναι. Ούτε η Ρεάλ ούτε κάποιος άλλος μπορεί να λέει στην UEFA τι να κάνει. Είναι εξαγριωμένοι από μία σκοπιά, αλλά απ' όσο γνωρίζω, η πρότασή τους ήταν παρόμοια με εκείνη της Παρί».

Ακολούθως, ο Τσέφεριν υπερασπίστηκε το ιδιοκτησιακό καθεστώς συλλόγων όπως η Παρί Σε Ζερμέν και η Μάντσεστερ Σίτι, λέγοντας: «Το έχω πει πολλές φορές και θα το ξαναπώ. Πείτε μου ένα επιχείρημα, γιατί δεν πρέπει να είναι ιδιοκτήτες ενός συλλόγου. Αν πείτε επειδή οι σύλλογοι ανήκουν στους φιλάθλους, δεν νομίζετε ότι οι άλλοι αγγλικοί σύλλογοι έχουν ιδιοκτήτες;

Έχουν ιδιοκτήτες από τις ΗΠΑ, ορισμένοι από τη Μέση Ανατολή, έχουν ιδιοκτήτες από την Αγγλία. Οπότε είναι ακριβώς η ίδια κατάσταση και κουράστηκα από αυτές τις κατηγορίες χωρίς βάση. Θέλω να μάθω ποιος παραβίασε τους κανόνες κι αν παραβίασε τους κανόνες, θα τιμωρηθεί».