Skip to main content

Πρόγραμμα δράσεων του MOMus στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Το MOMus συμμετέχει στο φετινό πρόγραμμα με ανοιχτούς χώρους για το κοινό και ελεύθερη είσοδο σε όλες τις εκθέσεις του από τις 14 έως και τις 21 Μαΐου

«Πιο επίκαιρο από ποτέ, δεδομένου των συνθηκών και των προκλήσεων που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τα μουσεία σε όλον τον κόσμο λόγω της πανδημίας είναι το θέμα που όρισε το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων ICOM, «Το Μέλλον των Μουσείων. Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση», για τη φετινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων, στις 18 Μαΐου 2021», αναφέρει ο Μητροπολιτικός Οργανισµός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης σε  ανακοίνωση του..

Το MOMus συμμετέχει στο φετινό πρόγραμμα με κατά βάση διαδικτυακές δράσεις από όλες τις Διευθύνσεις του, με ανοιχτούς χώρους για το κοινό και ελεύθερη είσοδο σε όλες τις εκθέσεις του από τις 14 έως και τις 21 Μαΐου, ειδικές τιμές σε εκδόσεις και αντικείμενα πωλητηρίου στις 18 Μαΐου, και φυσικά τηρώντας όλες τις υγειονομικές οδηγίες για τους επισκέπτες και τους εργαζομένους του φορέα.

Όλες οι πληροφορίες για το κοινό βρίσκονται αναλυτικά στην ιστοσελίδα www.momus.gr καθώς και στα κανάλια του Οργανισμού στο facebook @MOMusMuseums, @MOMusModern, @MOMusContemporary, @MOMusPhotography, @MOMusExperimental, @MOMusAlexMylona και στο Instagram @momus_museums

Αναλυτικά

Παρασκευή 14 – Παρασκευή 21 Μαΐου

Ελεύθερη είσοδο σε όλους τους χώρους του MOMus στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.

Δευτέρα 17 Μαΐου, 18:00-21:00

Διαδικτυακό, εκπαιδευτικό εργαστήριο «Φωτογραφίες από σπίτι»

Μείναμε αρκετά στο σπίτι. Βιώσαμε τον χώρο αυτό σαν το προσωπικό μας καταφύγιο, το γυμναστήριό μας, το σχολείο μας, τον χώρο που συναντούσαμε τους άλλους έστω και από απόσταση. Στο διαδικτυακό, εκπαιδευτικό εργαστήριο θα μοιραστούμε σκέψεις και συναισθήματα, φωτογραφίζοντας τον περιβάλλοντα χώρο μας με δημιουργική και παιχνιδιάρικη διάθεση. Στο κατώφλι της επόμενης μέρας, θα ανακαλύψουμε όλα όσα μας ενώνουν με τους άλλους.

Σχεδιασμός-υλοποίηση: Αντώνης Βλάχος, Μαρία Κοκορότσκου

Για νέους ηλικίας 13 έως 103 ετών. Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 2310566716 και στο email: reception.photography@momus.gr.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας Απαραίτητη η χρήση πλατφόρμας zoom.

Τρίτη 18 Μαΐου

«Art Museums are everchanging»
Πρώτη προβολή του animation «Art Μuseums are everchanging», ανάθεση του MOMus στον animator-εικαστικό νέων μέσων Μπάμπη Αλεξιάδη, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, από τα κάναλια του MOMus στα social media fb @MOMusMuseums,  Instagram @momus_museums, youtube @MOMus Museums.

Διαδικτυακή ξενάγηση-παρουσίαση 360ο στην έκθεση «Utopia Revisited. Λογοτεχνία, Φιλοσοφία και Πολιτική στην τέχνη της Ρωσικής Πρωτοπορίας» του MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη από την επιμελήτρια Αγγελική Χαριστού.
Join Zoom Meeting https://us02web.zoom.us/j/84780772423

Meeting ID: 847 8077 2423

Ειδικές τιμές σε εκδόσεις και αντικείμενα από τα πωλητήρια του MOMus

Πέμπτη 20 Μαΐου, 19:00

Διαδικτυακή εκδήλωση «Συνέργειες: Τέχνη και πολιτική την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Μία συζήτηση με αφορμή το βιβλίο της Αρετής Αδαμοπούλου ‘Τέχνη και ψυχροπολεμική διπλωματία. Διεθνείς εικαστικές εκθέσεις στην Αθήνα (1950 – 1967)’»

Πώς οι εκθέσεις τέχνης υπηρέτησαν ιδεολογικά και πολιτικά συμφέροντα μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο; Σε ποιες περιόδους του παρελθόντος και σε ποια έργα τέχνης ανατέθηκαν «διπλωματικές αποστολές» στα χαρακώματα του σκληρού ψυχροπολεμικού ανταγωνισμού; Πώς η Ελλάδα συνδέθηκε με τον μεταπολεμικό δυτικό πολιτισμό; Τι είδους εκθέσεις έβλεπε και πώς τις προσλάμβανε το αθηναϊκό κοινό; Πώς διαμορφώθηκαν οι μεταπολεμικές εθνικές πολιτιστικές ταυτότητες στην Ευρώπη; Αυτά είναι μερικά από τα καίρια ερωτήματα που θα τεθούν στη διαδικτυακή εκδήλωση.

Ομιλητές (σε αλφαβητική σειρά)

Αρετή Αδαμοπούλου, Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης, Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Αντώνης Κωτίδης, Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης, ΑΠΘ, Μέλος Δ.Σ. ΜΚΣΤ

Ευγένιος Δ. Ματθιόπουλος, Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης, ΙΜΣ-ΙΤΕ

Ματούλα Σκαλτσά, Ιστορικός της Τέχνης, Μουσειολόγος, Ομότιμη Καθηγήτρια ΑΠΘ, ΔΠΜΣ «Μουσειολογία-Διαχείριση Πολιτισμού», Μέλος Δ.Σ. ΜΚΣΤ, ΜΜΣΤ και ΜΟΜus

Συραγώ Τσιάρα, Ιστορικός της Τέχνης, Αν. Διευθύντρια MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Μετάδοση live streaming: facebook @MOMusContemporary, @Εκδόσεις UniversityStudioPress youtube @MOMus Museums

Κυριακή 23 Μαΐου, 12:00 -14:00

Διαδικτυακό, εικαστικό εργαστήριο «Η Αφροδίτη και ο Μινώταυρος συνομιλούν με τον γεωμετρικό κόσμο της Άλεξ Μυλωνά»

Ανοίγουμε ξανά τις πόρτες του μουσείου μας στο κοινό, και ειδικότερα στους μικρούς μας επισκέπτες και σας προσκαλούμε σε ένα συναρπαστικό ταξίδι του κόσμου της τέχνης της Άλεξ Μυλωνά. Μέσα από την εκπαιδευτική μας δράση επιχειρείται μια επανεκκίνηση άμεσης επαφής με τον κόσμο της τέχνης, τα έργα και την καλλιτέχνη. Στη προσπάθειά μας να μη χαθεί η δημιουργικότητα και η έμπνευση που αγκαλιάζει τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα, δοκιμάζουμε ένα βιωματικό εικαστικό εργαστήριο, σχεδιασμένο να πραγματοποιείται στους χώρους του μουσείου, με τους νέους ψηφιακούς τρόπους επικοινωνίας και εικαστικής προσέγγισης που μας έμαθε η πανδημία. Το εργαστήριο βασίζεται στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου και το σχετικό τετράδιο αυτόνομης δράσης.

Σχεδιασμός-υλοποίηση: Φαίδρα Βασιλειάδου, Θάνος Μακρής, Εύη Παπαβέργου, Κατερίνα Παρασκευά.

Για  παιδιά ηλικίας 7 έως 12 ετών

Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2103215717 και στο email: reception.mam@momus.gr.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Απαραίτητη η χρήση της πλατφόρμας zoom.

Εκθέσεις στους χώρους του MOMus

MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη (Μονή Λαζαριστών,  Θεσσαλονίκη)

 «Utopia Revisited. Λογοτεχνία, Φιλοσοφία και Πολιτική στην τέχνη της Ρωσικής Πρωτοπορίας»
έως 23 Μαΐου 2021

MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης  (εντός ΔΕΘ-HELEXPO, Θεσσαλονίκη)

Μαρία Ζερβός, «The Camp»
έως 26 Σεπτεμβρίου 2021

Larissa Sansour - Soren Lind, «In Vitro, 2019»
έως 26 Σεπτεμβρίου 2021

«When The Present is History / Όταν το παρόν είναι ιστορία»
21 Μαΐου – 12 Σεπτεμβρίου 2021

MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, λιμάνι Θεσσαλονίκης)
«Anthropause»
έως 26 Σεπτεμβρίου 2021

MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, λιμάνι Θεσσαλονίκης)
«Together, so Far so Close»
έως 27 Ιουνίου 2021

MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά (Πλατεία Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο, Αθήνα)
«Takis – Ενεργειακοί Τόποι»
έως 17 Οκτωβρίου 2021