Skip to main content

Προγραμματική σύμβαση δήμου Θέρμης με ΠΚΜ για τον δρόμου Τριλόφου-Πλαγιαρίου

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναλαμβάνει να χρηματοδοτήσει την εκπόνηση των μελετών και την εκτέλεση των έργων, με το συνολικό ποσό των 2.6 εκατ.

Προγραμματική σύμβαση δήμου Θέρμης με Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας για την αποκατάσταση του δρόμου Τριλόφου-Πλαγιαρίου

Στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης προχώρησαν σήμερα Δευτέρα 24 Μαΐου ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος με την αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου. Αντικείμενο της σύμβασης είναι η αποκατάσταση της οδού Περικλέους που συνδέει τις κοινότητες Τριλόφου και Πλαγιαρίου, η οποία παραμένει κλειστή, μετά την κατολίσθηση που σημειώθηκε στο κατώτερο σημείο του δρόμου, εξ αιτίας τις ισχυρής νεροποντής της 21ης Μαΐου 2020. Με την παρούσα σύμβαση η ευθύνη όλων των διαδικασιών, μελετών και εργασιών για την πλήρη αποκατάσταση του δρόμου περνά από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στον δήμο Θέρμης.

Όπως ανέφερε η κ. Πατουλίδου «η Περιφέρεια έχει μεν την αρμοδιότητα για την κατασκευή των απαιτούμενων εργασιών, οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν την τεχνική επάρκεια, αλλά έχουν και μεγάλο φόρτο εργασίας και αδυνατούν να υλοποιήσουν και το συγκεκριμένο υποέργο».

Από την πλευρά του ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε πως “η αποκατάσταση της κυκλοφορίας στην οδό Περικλέους είναι έργο πρώτης προτεραιότητας για το δήμο Θέρμης. Μέχρι τώρα, στο διάστημα του ενός χρόνου τρέξαμε όλες τις απαραίτητες παρεμβάσεις και διαδικασίες, για τον περιορισμό του φαινομένου της κατολίσθησης, για την ασφαλτόστρωση των παρακαμπτήριων εναλλακτικών διαδρομών, για την εκπόνηση της μελέτης εκτίμησης των ζημιών καθώς της μελέτης για την αναζήτηση της βέλτιστης λύσης που είναι η κατασκευή γέφυρας. Με την παρούσα προγραμματική σύμβαση, ο δήμος αναλαμβάνει να εκτελέσει ο ίδιος το έργο ώστε να αποκατασταθεί η κυκλοφορία στην οδό Περικλέους στο συντομότερο δυνατό χρόνο. Ευχαριστώ την Περιφέρεια για την πολύτιμη υποστήριξη που μας παρείχε και μας παρέχει και για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης η οποία ανέρχεται περίπου στα 2,6 εκατ. Ευρώ”.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην προγραμματική σύμβαση ο δήμος Θέρμης καθίσταται «κύριος του έργου», «φορέας ανάθεσης και επίβλεψης της μελέτης», καθώς και «φορέας κατασκευής» του έργου. “Διευθύνουσα υπηρεσία» της μελέτης και του έργου είναι η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Θέρμης, ενώ «προϊσταμένη αρχή» της μελέτης και του έργου, για όλες τις προσυμβατικές διαδικασίες είναι η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Θέρμης και για όλες τις μετασυμβατικές διαδικασίες είναι το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θέρμης.

Στο πλαίσιο της σύμβασης η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναλαμβάνει να χρηματοδοτήσει την εκπόνηση των μελετών και την εκτέλεση των έργων, με το συνολικό ποσό των 2.666.000 συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ (24%).

Ο δήμος Θέρμης από την πλευρά του αναλαμβάνει να προχωρήσει όλες τις διαδικασίες για την ανάθεση των μελετών, να πάρει τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις, να συντάξει και να εγκρίνει τα τεύχη δημοπράτησης των έργων, να κινήσει τις διαδικασίες για την ανάθεση και εκτέλεση των έργων και να επιβλέψει την εκτέλεσή τους.