Skip to main content

Ηχηρή προειδοποίηση Ρέγκλινγκ για το πακέτο Τσίπρα

Κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο πρόεδρος Μάριο Σεντένο τόνισε πως οι επιπτώσεις των μέτρων θα συζητηθούν εκτεταμένα τον Ιούνιο.

Προειδοποίηση για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση, που κάποια από αυτά ήδη εκτελούνται με νομοθετική απόφαση, έστειλε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, τονίζοντας πως οδηγούν σε «απόκλιση με σημαντικό περιθώριο» από τους στόχους και επιπλέον υπάρχει διαφωνία και για τη σύνθεσή τους καθώς «δεν είναι φιλικά προς την ανάπτυξη». Μιλώντας κατά την καταληκτική δημοσιογραφική διάσκεψη του Eurogroup, σημείωσε δε ότι «θα συνεχίσουμε να συζητούμε με τις ελληνικές αρχές».

Σύμφωνα με το real.gr, το Eurogroup έστειλε απόψε μήνυμα προς την Ελλάδα να συνεχίσει να σέβεται τους δημοσιονομικούς στόχους, παραπέμποντας ωστόσο τις συνολικές κρίσεις για το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση στη συνεδρίαση του Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Εurogroup Μάριο Σεντένο.

Όπως ανακοίνωσε ο Μ. Σεντένο, μετά τη συνεδρίαση, «η ελληνική πλευρά μας ενημέρωσε για τα ανακοινωθέντα και νομοθετημένα μέτρα σε σχέση με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων».

«Θα τα συζητήσουμε εκτεταμένα τον Ιούνιο», σημείωσε παραπέμποντας στην έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας. Τόνισε δε ότι η Ελλάδα στο πρόσφατο παρελθόν έχει πετύχει υπεραπόδοση επί των στόχων και το Eurogroup αναμένει από τις ελληνικές αρχές την συνέχιση της τήρησης των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων.

«Πολιτικά θα επαναλάβω ότι έχω πει για την αξιοπιστία και την τήρηση των στόχων που αναμένουμε», συμπλήρωσε ο Μάριο Σεντένο. «Είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει την ανάκαμψη που είδαμε τα τελευταία χρόνια και αποκατέστησε την εμπιστοσύνη των επενδυτών και στο εσωτερικό» προειδοποίησε.

Από την πλευρά του ο Πιέρ Μοσκοβισί σημείωσε ότι «ο Χουλιαράκης παρουσίασε το πακέτο» και ξεκαθάρισε ότι «όπως εξήγησα στο Eurogroup σήμερα, είμαστε καθοδόν να υπολογίσουμε την επίπτωση τόσο στην ανάπτυξη όσο και την κοινωνική επίπτωση των μέτρων». Διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν είναι πια σε πρόγραμμα και μπορεί να σχεδιάζει μόνη της τα δημοσιονομικά της μέτρα, αλλά «οι στόχοι πρέπει να τηρηθούν». «Τα μέτρα μπορεί να έχουν σημαντική επίπτωση στα δημοσιονομικά» προειδοποίησε, αλλά διευκρίνισε ότι «πρέπει να δούμε και να υπολογίσουμε».

O Kλάους Ρέγκλιγκ, τέλος τόνισε ότι η «Ελλάδα δεν άλλαξε τους δημοσιονομικούς στόχους», αλλά «τα μέτρα που ανακοίνωσε, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση, δεν είναι συμβατά με τους στόχους», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Κατέληξε δε λέγοντας ότι σε σχέση με την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, συνεχίζει να είναι υπέρ, αλλά απαιτείται το “ΟΚ” των εθνικών κοινοβουλίων και «θα δούμε αν και κατά πόσο οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης επηρέασαν τη διάθεση των Κ-Μ». Σημείωσε μάλιστα την αύξηση των spreads των ελληνικών ομολόγων κατά τις τελευταίες εβδομάδες μετά τις σχετικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης.