Skip to main content

Προειδοποιήσεις από τους ξένους οίκους προς την Αθήνα

Αυτό το οποίο επισημαίνεται στην κυβέρνηση είναι ότι έχει μπροστά της τρες πολύ μεγάλες προκλήσεις από τις οποίες δεν μπορεί να αποκλίνει

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν σε κάθε ευκαιρία ξένοι οίκοι αξιολόγησης, αλλά και αναλυτές, προς την Αθήνα σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν το κατ' αυτούς μοιραίο.

Δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στις μειώσεις που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς τόσο για τις συντάξεις όσο και για το αφορολόγητο. Κάτι τέτοιο, εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει εξαιρετικά αρνητικά για τις αγορές ελληνικού ενδιαφέροντος (τόσο στα ομόλογα όσο και στις μετοχές, όπως ήδη φαίνεται στο ταμπλό τις τελευταίες μέρες), στις οποίες πολλά ξένα επενδυτικά κεφάλαια είναι επενδεδυμένα, προκαλώντας νέες μεγάλες απώλειες.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό το οποίο επισημαίνεται στην κυβέρνηση είναι ότι έχει μπροστά της τρες πολύ μεγάλες προκλήσεις από τις οποίες δεν μπορεί να αποκλίνει, χωρίς συνέπειες. Πρόκειται για:

1. τη μείωση του υψηλού χρέους, που απαιτεί τη συμμόρφωση με πολύ αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους για πολλά χρόνια,

2. την εφαρμογή των συμφωνημένων σκληρών μεταρρυθμίσεων, και

3. την ενδυνάμωση ενός πολύ αδύναμου τραπεζικού συστήματος, το οποίο ταλαιπωρείται από υψηλά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα,.

Το μεγάλο όπλο της χώρας αυτή τη στιγμή είναι το χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους αλλά και οι μέτριες χρηματοδοτικές ανάγκες. Ο συνδυασμός των δύο δίνει ανάσα στο οικονομικό επιτελείο και στους χειρισμούς που πρέπει να κάνει το αμέσως προσεχές διάστημα. Όπως επίσης και το γεγονός ότι πλέον το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας υποστηρίζεται από τη βελτίωση των οικονομικών και δημοσιονομικών προοπτικών μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.