Skip to main content

Διψήφια ύφεση το 2020 και εκτίναξη χρέους πάνω από 200%

Το χρέος αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 204% & 206%, ενώ η ανάκαμψη για το 2021 υπολογίζεται στο 5% περίπου - Λίγο πάνω από το το 10% η ύφεση το 2020

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού για το 2021 στη Βουλή με το οικονομικό επιτελείο να αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την ύφεση φέτος, λίγο πάνω από 10% και επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης γύρω στο 5% για το 2021

Οι επιπτώσεις της πανδημίας και ιδιαίτερα το δεύτερο κύμα κορωνοϊού αναγκάζει, σύμφωνα με το naftemporiki.gr, το υπουργείο Οικονομικών να μεταβάλει τις προβλέψεις του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας θέτοντας ως βάση το δυσμενές σενάριο του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2021. Με τις δαπάνες να ξεπερνούν φέτος τα 70 δισ. ευρώ, ανεβαίνει ο πήχης της ύφεσης για φέτος. Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, η ύφεση το 2020 θα είναι λίγο πάνω από το 10%, από 8,2% που ήταν η αρχική πρόβλεψη.

Όσον αφορά το χρέος, αυτό θα ξεπεράσει το 200%, για να κυμανθεί μεταξύ 204% & 206%. Βασική αιτία, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, είναι η πρόσφατη αναθεώρηση των στοιχειών του ΑΕΠ, επιβαρύνοντας περαιτέρω το ποσοστό του χρέους ως προς το ΑΕΠ της χώρας.

Στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού αναμένεται να προβλέπεται επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2021, χαμηλότερους όμως από τις αρχικές εκτιμήσεις, δηλαδή λίγο πάνω από 5% από 7,5% που προβλέπονταν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Κλειδί για την πορεία του ΑΕΠ του χρόνου είναι η πορεία του τουρισμού, τον οποίο η κυβέρνηση αναμένει, όπως είπε ο κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, ότι θα κινηθεί κοντά στο 60% του 2019 με βάση την εκτίμηση ότι η πανδημία θα αρχίσει να ελέγχεται στις αρχές του 2021.

Την άλλη εβδομάδα αναμένεται και η κατάθεση του προσχεδίου του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.