Skip to main content

Προϋπολογισμός 2022 - Καραθανασόπουλος: Πληρώνουν οι πολλοί και καρπώνονται οι λίγοι

«Πληρώνουν οι πολλοί για να καρπώνονται οι λίγοι», ανέφερε ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ, κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2022 στη Βουλή

«Πληρώνουν οι πολλοί για να καρπώνονται οι λίγοι», ανέφερε ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2022 στη Βουλή. Ο βουλευτής χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό, μέσο ταξικής αναδιανομής, που πληρώνουν οι πολλοί για να ωφελούνται οι λίγοι και που αξιοποιείται και για μια δεύτερη αναδιανομή, στο πλαίσιο της διαχείρισης της φτώχιας, όπου λιγότερο φτωχοί πληρώνουν τα επιδόματα ανακούφισης των πιο εξαθλιωμένων στρωμάτων, στους οποίους τους έχουν καταδικάσει οι κυβερνήσεις με τον ταξικό χαρακτήρα της πολιτικής τους.

«Τα φορολογικά έσοδα εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε πάνω από 50 δισ. ευρώ, παρουσιάζονται αυξημένα κατά 3,5 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος. Η μερίδα του λέοντος από την αύξηση αυτή, θα προέλθει από τους έμμεσους φόρους, τους πιο αντιλαϊκούς φόρους, που επιβαρύνουν κατά κύριο λόγο τα λαϊκά εισοδήματα και οι οποίοι αποτελούν το 57% των συνολικών φορολογικών εσόδων», είπε ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ και πρόσθεσε πως ουσιαστικά, το σύνολο των φορολογικών εσόδων φορτώνεται στις πλάτες του λαού, ενώ αντίθετα, η συμμετοχή των επιχείρησεων κινείται σε συμβολικά επίπεδα, λιγότερο του 5% των συνολικών φορολογικών εσόδων, παρά την αύξηση της κερδοφορίας τους.

«Το φορολογικό σύστημα είναι διαχρονικά αντιλαϊκό», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και σημείωσε πως η κατάσταση επιδεινώθηκε περισσότερο με τα νέα φορολογικά βάρη που επιβλήθηκαν στο λαό την εποχή των μνημονίων και θα συνεχίσει να επιδεινώνεται, λόγω του φορολογικού ανταγωνισμού ο οποίος οδηγεί σε συνεχείς φοροελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις, και σε νέες φοροαπαλλαγές.

Αναφερόμενος στο σκέλος των δαπανών, ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι «κερδισμένοι είναι και πάλι οι καπιταλιστικοί επιχειρηματικοί όμιλοι, γιατί παρά την αύξηση του ΑΕΠ που η κυβέρνηση διαφημίσει, και την αύξηση των φορολογικών εσόδων, παραμένουν παγωμένες οι δαπάνες για τους εργαζόμενους, για τις συντάξεις, για την υγεία, την παιδεία». Ο κ. Καραθανασόπουλος ανέφερε ότι στη βάση αυτής της πολιτικής είναι και η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση, μια μετάβαση που δεν είναι ταξικά ουδέτερη και θα συμβάλει στην περαιτέρω διεύρυνση των ανισοτήτων. Ενδεικτικά ανέφερε ότι τριπλασιάζονται οι χρηματοδοτήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, τετραπλασιάζονται οι χρηματοδοτήσεις από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για να διαμορφωθούν υποδομές που είναι απαραίτητες για τις ανάγκες των μονοπωλίων. Όλα αυτά, ενώ στις καλένδες παραμένουν οι αναγκαίες υποδομές για την προστασία της λαϊκής περιουσίας και της ανθρώπινης ζωής, υποδομές δηλαδή για ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία, για ολοκληρωμένη αντιπυρρική προστασία, για αντισεισμική θωράκιση, «γιατί αυτές είναι υποδομές που μπαίνουν στην προκρούστια κλίνη κόστους οφέλου». Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε επίσης, την αύξηση των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα που εξυπηρετούν ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. «Συνολικά 7,5 δισ. θα δοθούν για τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα και τις ΝΑΤΟϊκές ανάγκες», είπε ο κ. Καραθανασόπουλος.

«Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που παρουσιάζει το ΑΕΠ. Και τα άλλα κόμματα συγκλίνουν σε αυτήν την ανάγκη, στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Συγκαλύπτουν όμως ότι η ανάπτυξη αυτή προέρχεται από την κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης, με την προσαρμογή της εργασίας στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, με φθηνή και αναλώσιμη εργατική δύναμη», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος. Ο ίδιος κατηγόρησε την παρούσα και τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι οδήγησαν από κοινού στην αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης. Την ίδια ώρα είπε, που πάνω από το 1/3 των εργαζομένων είναι καταδικασμένο να ζει με 350 ευρώ το μήνα, η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα φορολογικά κίνητρα, χωροταξικά, πολεοδομικά κίνητρα, πακέτα χρηματοδοτήσεων για να στηριχθούν τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων, «τα υποτάσσει όλα στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων». Η δε χρηματοδότηση τους, σημείωσε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, προκύπτει από τη φορολογία των εργαζομένων και από νέο δανεισμό που θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι τα λαϊκά στρώματα. Ταυτόχρονα επιδοτούνται από το κράτος οι όμιλοι για τους εργαζόμενους που απασχολούν, για τους μισθούς και τις ασφαλιστικές τους εισφορές, και η κυβέρνηση έφτασε στο σημείο να επιδοτεί 100% τους μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές για τους νέους εργαζόμενους 19 έως 20 ετών, που θα απασχολούν οι επιχειρήσεις στιες απολιγνιτοποιημένες περιοχές.

«Σήμερα εκτινάσσεται η απλήρωτη η εργασία αλλά μαζί εκτινάσσονται και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων» είπε ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ και πρόσθεσε: «Η μοίρα που επιφυλάσσετε για τους εργαζόμενους, είναι η γενικευμένη ανασφάλεια, τα εκατομμύρια χαμένων θέσεων εργασίας, η εντατικοποίηση της εργασίας, η συμπίεση του μέσου μισθού».