Skip to main content

Προκαλεί και πάλι ο Ερντογάν: Η Ουάσινγκτον δεν έχει ιδέα με ποιον έχει να κάνει

Ανεβάζει και πάλι τους τόνους ο Τούρκος πρόεδρος απαντώντας αιχμηρά στην κριτική των ΗΠΑ για το αντιπυραυλικό σύστημα S-400.

«Η Ουάσινγκτον δεν έχει ιδέα με ποιον έχει να κάνει». Στην προκλητική αυτή δήλωση προχώρησε την Κυριακή ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας στην κριτική των ΗΠΑ για το αντιπυραυλικό σύστημα S-400.

«Οι ΗΠΑ δεν ξέρουν με ποιον έχουν να κάνουν. Μας είπατε να στείλουμε τους S-400 πίσω στη Ρωσία. Αλλά δεν είμαστε κράτος – παρίας, είμαστε η Τουρκία» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Μάλιστα, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τους τόνους, ο Τούρκος πρόεδρος πρότεινε στις ΗΠΑ να επιβάλλουν κυρώσεις στη χώρα του.

«Όποιες και αν είναι οι κυρώσεις αυτές, μην αργείτε, εφαρμόστε τες» είπε ο Ερντογάν, εξαπολύοντας παράλληλα «πυρά» κατά των ΗΠΑ για το πρόγραμμα των F-35.

«Πληρώσαμε χρήματα για τα F-35 αλλά η Ουάσινγκτον δεν έστειλε ποτέ τα μαχητικά στην Άγκυρα» δήλωσε ο ίδιος.

«Οι δοκιμές έγιναν και θα συνεχίσουν να γίνονται»

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε επιβεβαιώσει τη δοκιμή του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 στην περιοχή της Σινώπης στη Μαύρη Θάλασσα την Παρασκευή, τονίζοντας παράλληλα ότι ήταν επιτυχημένη.

Παράλληλα, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη μουσουλμανική προσευχή της Παρασκευής, ο Ερντογάν διεμήνυσε πως η Τουρκία δεν θα ζητήσει την άδεια κανενός και ειδικότερα των ΗΠΑ για να προχωρήσει στις δοκιμές των S-400.

«Οι δοκιμές ήταν σωστές, έγιναν και συνεχίσουν να γίνονται. Η προσέγγιση των ΗΠΑ δεν είναι δεσμευτική για μας για κανέναν λόγο, γιατί τι νόημα έχει να τους έχουμε αν δεν τους δοκιμάσουμε; Φυσικά και δεν πρόκειται να συμβουλευτούμε τις ΗΠΑ γι' αυτό το ζήτημα. Όχι μόνο για τους S-400, αλλά για πολλά από τα βαρέα και ελαφριά όπλα μας. Για μερικά από αυτά που έχουν αγοραστεί από τις ΗΠΑ, έχουμε ήδη πραγματοποιήσει δοκιμές και τώρα με παρόμοιο τρόπο θα συνεχίσουμε τις δοκιμές και τις ασκήσεις», δήλωσε ο Ερντογάν στην τουρκική δημόσια τηλεόραση TRT.

O Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στους ελληνικούς S-300, σημειώνοντας πως η Ουάσιγκτον δεν ρωτάει την Αθήνα για αυτούς τους πυραύλους.

«Προφανώς το ρωσικό όπλο που έχουμε τους ενοχλεί. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον δρόμο μας».

H είδηση της δοκιμής του συστήματος S-400 είχει προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση των ΗΠΑ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ξεκάθαρες στις προσδοκίες τους ότι οι S-400 δεν θα πρέπει να γίνουν λειτουργικοί. Ήμασταν επίσης ξεκάθαροι για τις πιθανές σοβαρές επιπτώσεις για τη σχέση ασφαλείας μας εάν η Τουρκία ενεργοποιήσει το σύστημα», ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Η δοκιμή του ρωσικού συστήματος S-400 είναι απαράδεκτη συμπεριφορά από σύμμαχο του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ). Βλάπτει περαιτέρω τη συμμαχία και αποτελεί άμεση απειλή για τα μαχητικά F-35 και τα συστήματα άλλων συμμάχων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Επιπλέον, αξιωματούχος του ΝΑΤΟ είχε δηλώσει ότι «οποιαδήποτε δοκιμή του συστήματος αεράμυνας S-400 θα ήταν λυπηρή.

Πηγή: cnn.gr