Skip to main content

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Κατηγορεί την Αθήνα για «προβοκατόρικες πτήσεις και παραβιάσεις» στο Αιγαίο

Για προκλητικές πτήσεις κοντά στις ακτές της Τουρκίας κάνει λόγο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της γειτονικής χώρας.

Αρνείται το χθεσινό μπαράζ παραβιάσεων στο Αιγαίο η Τουρκία, περνώντας μάλιστα στην αντεπίθεση λέγοντας από επίσημα χείλη ότι η ελληνική πλευρά ήταν αυτή που προχώρησε σε παραβιάσεις στον εναέριο χώρο της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Tanju Bilgic, απαντώντας στο έντονο διάβημα διαμαρτυρίας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών επιχειρεί να διαστρέψει την πραγματικότητα, ισχυριζόμενος πως υπαίτια για τις προκλήσεις ήταν η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

«Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε προκλητικές πτήσεις κοντά στις ακτές της χώρας μας μεταξύ 26-28 Απριλίου 2022, παραβιάζοντας επανειλημμένα τον εναέριο χώρο της χώρας μας σε Ντιντίμ, Ντάτσα και Νταλαμάν. Η Πολεμική μας Αεροπορία απάντησε σε αυτές τις προκλητικές πτήσεις και παραβιάσεις σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Biglic.

Ο εκπρόσωπος του Τουρκικού ΥΠΕΞ επιχειρεί να εμφανίσει την χώρα του ως «εγγυήτρια» της καλής γειτονίας, κάνοντας αναφορές και στο ΝΑΤΟ, προφανώς επειδή ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε για τα τεκταινόμενα τον Γενικό Γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Αναμένουμε από την ελληνική πλευρά να βάλει τέλος στις προκλητικές ενέργειες και ρητορική της και να υποστηρίξει ειλικρινά τη διαδικασία Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που ξεκίνησε τόσο διμερώς όσο και εντός του ΝΑΤΟ, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια περιστατικά. Δεν υπάρχει αλλαγή στη στάση της Τουρκίας για την επίλυση όλων των προβλημάτων του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένου του εύρους του εναέριου χώρου της, στο πλαίσιο ενός ειλικρινούς διαλόγου με την Ελλάδα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», υποστήριξε ο κ. Biglic.