Skip to main content

Προκηρύχθηκε ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών

Στον σχεδιασμό του νέου μουσείου περιλαμβάνεται η μεγέθυνση και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών του γηπέδου της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Προκηρύχθηκε από την «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε», ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την κατασκευή του νέου, σύγχρονου Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών, ένα έργο οραματικό και μείζονος πολιτιστικής και ιστορικής σημασίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, φιλοδοξία του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών να αναδειχθεί σε διεθνή πόλο ανάπτυξης επιστημονικών, καλλιτεχνικών και πολιτιστικών δράσεων, οι οποίες αναδεικνύουν τον διαχρονικό μητροπολιτικό ρόλο της Αθήνας από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Το Μουσείο, θα ενταχθεί στο ιστορικό περιβάλλον της Ακαδημίας Πλάτωνος και η σύνδεση του με τις όμορες περιοχές και τους δημόσιους χώρους, ενώ το κτίριο θα κατασκευαστεί με σύγχρονες μεθόδους εξοικονόμησης ενέργειας και θα είναι προσβάσιμο σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες. Η εφαρμογή των αρχών του βιοκλιματικού σχεδιασμού του κτιρίου, σε συνδυασμό με την στοχευμένη προσαύξηση του πρασίνου του περιβάλλοντος χώρου θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση της περιβαλλοντικής αναβάθμισης της περιοχής.

Επιπρόσθετα, στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η μεγέθυνση και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών του γηπέδου της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Οι δύο παραπάνω παρεμβάσεις στοχεύουν στην ουσιαστική αναβάθμιση της περιοχής και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των κατοίκων της περιοχής.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της «Ανάπλασης Αθήνας Α.Ε», ο διαγωνισμός χαρακτηρίζεται ως σύνθετος ανοικτός διαγωνισμός ιδεών και περιλαμβάνει την πολεοδομική και αρχιτεκτονική μελέτη, καθώς και την μελέτη κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, που στόχο θα έχει την ανάπτυξη μιας δημιουργικής σχέση επισκεπτών-εκθεμάτων, με την ανάδειξη του υλικού, της ιστορίας και της ταυτότητας του νέου Μουσείου. Επίσης " πληροί όλα τα αναφερόμενα στην απόφαση κριτήρια, δεδομένου ότι, η υπό μελέτη διαμόρφωση αποτελεί ιδιαίτερη και εξαιρετικής σημασίας, ιστορικά και πολιτιστικά παρέμβαση για την πόλη της Αθήνας, που πλήττεται διαρκώς από την πολυδιάστατη κρίση".