Skip to main content

Πρόκληση Ακάρ - Εξαγγέλλει νέες έρευνες και γεωτρήσεις

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε πως θα συνεχιστούν οι γεωτρήσεις «σε περιοχές που θεωρούμε πως ανήκουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα».

Λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής, στην οποία θα εξεταστούν κυρώσεις στην Τουρκία, η Άγκυρα δεν σταματά τις προκλητικές ενέργειες. Αυτήν την φορά, διά στόματος του υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος ανακοίνωσε πως θα συνεχιστούν οι γεωτρήσεις «σε περιοχές που θεωρούμε πως ανήκουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα», στοχεύοντας το Καστελλόριζο.

«Η Τουρκία με τα σεισμογραφικά μας σκάφη και με τα γεωτρύπανά μας, συνεχίζει και θα συνεχίσει τις τεχνικές και επιστημονικές της δραστηριότητες στη δική μας θαλάσσια περιοχή ευθύνης όπως και στις περιοχές που έχουν αδειοδοτηθεί από την “ΤΔΒΚ” και με τη συνοδεία των δυνάμεων της Αεροπορίας μας όπως και του Ναυτικού μας. Δεν έχουμε βλέψεις στα δικαιώματα κανενός. Όμως δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα μας. Μπορούμε να πεθάνουμε, να γίνουμε βετεράνοι όμως δεν θα δεχθούμε κανένα τετελεσμένο», δήλωσε ο Ακάρ.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επιτέθηκε στην Ελλάδα λέγοντας πως «είναι εκείνη που προσπαθεί να αυξήσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο»

«Εμείς, από την άλλη πλευρά, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τις διερευνητικές συναντήσεις και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τις νέες πρωτοβουλίες του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ από την αρχή», πρόσθεσε ο Ακάρ. Παράλληλα τόνισε πως οι αξιώσεις της ελληνικής και κυπριακής πλευράς είναι υπερβολικές.