Skip to main content

Πρόκληση Ερντογάν: Προσευχή στην Αγιά Σοφιά για την άλωση της Πόλης

Tην Παρασκευή, 29 Μαΐου, ημερομηνία Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, θα πραγματοποιηθεί μουσουλμανική προσευχή στο μνημείο-σύμβολο του χριστιανισμού

Προκλητικός εμφανίστηκε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή, 29 Μαΐου, ημερομηνία Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, θα πραγματοποιηθεί προσευχή στην Αγιά Σοφιά.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Άλωσης της Κωνσταντινούπολης που διοργανώνονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού μας, οι προσευχές θα διαβαστούν στην Αγία Σοφία».

Πάντως, νωρίτερα, ο Διευθυντής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας Αλί Ερμπάς, είχε δηλώσει ότι δεν θα κάνει την Παρασκευή την μουσουλμανική προσευχή στην πλατεία του Σουλταναχμέτ ανάμεσα από την Αγιά Σοφιά και το Μπλέ Τζαμί (Τέμενος Σουλταναχμέτ), αλλά στο τέμενος Φάτιχ στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Αλί Ερμπάς δεν αιτιολόγησε την απόφασή του, αλλά πρόσθεσε ότι «ίσως θα πραγματοποιήσουμε την προσευχή της Παρασκευής στην πλατεία και τον προαύλιο χώρο του Τεμένους Σουλταναχμέτ τις επόμενες εβδομάδες ή αργότερα».

Η κρατική τηλεόραση της Τουρκίας έστησε ένα ομοίωμα τείχους ακριβώς έξω από τον χώρο του Μουσείου της Αγίας Σοφίας και το βράδυ της Παρασκευής αναμένεται να πραγματοποιηθεί τηλεοπτικό σόου αναπαράστασης της 29ης Μαΐου του 1453.

Πάντως, στην περιοχή δεν θα υπάρχει κοινό λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί λόγω του κορωνοϊού.