Skip to main content

Προκλητικός Ερντογάν: Να κάνουμε τέμενος την Αγιά Σοφιά

Μπορούμε να το δούμε σοβαρά αλλάζοντας τον τίτλο του από «μουσείο» σε «Τέμενος Αγίας Σοφίας», τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος σε συνέντευξή του.

O πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε εφ όλης της ύλης τηλεοπτική συνέντευξη κατά την προεκλογική εκστρατεία, απαντώντας σε ερώτηση αν θα ήταν εφικτό η είσοδος στην Αγία Σοφία να είναι δωρεάν, απάντησε λέγοντας προκλητικά ότι δεν είναι παράλογη πρόταση και συνέχισε:

«Γιατί όχι. Μπορεί να γίνει άνετα. Μάλιστα, μπορούμε να το δούμε σοβαρά αλλάζοντας τον τίτλο του από "μουσείο" σε "Τέμενος Αγίας Σοφίας". Όπως οι τουρίστες εισέρχονται χωρίς πληρωμή στο τέμενος Σουλταναχμέτ, όπως και στο Σουλεϊνάνιγιε ή το τέμενος Φατίχ. Θα το βγάλουμε από το καθεστώς μουσείου. Ήδη γνωρίζετε ότι αυτό το καθεστώς καθιερώθηκε μεταγενέστερα. Κι αυτό ήταν βήμα της νοοτροπίας του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Μπορούμε να αλλάξουμε το βήμα αυτό που έκανε η νοοτροπία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος».

Να σημειωθεί ότι μόλις μια εβδομάδα πριν ο Ερντογάν μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση και απαντώντας σε οπαδούς για την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, είχε πει: «Αντί να γεμίσετε το Σουλταναχμέτ που είναι δίπλα, ζητάτε να γεμίσετε την Αγία Σοφία. Κάναμε το τζαμί στην Τσάμλιτζα μεγάλο όσο 4-5 Αγίες Σοφίες, να μην παρασυρόμαστε από αυτά τα παιχνίδια. Όλα αυτά είναι στημένα».