Skip to main content

Πρόωρη άνοιξη στην αγορά ακινήτων λόγω ξένων επενδυτών

Αγοράζονται διαμερίσματα (πολυτελή) από τα ...μπετά. Εμφανίζονται αγοραστές που καπαρώνουν σπίτια πριν ξεκινήσει το χτίσιμό τους.

Σαρώνουν την αγορά ακινήτων, σε επιλεγμένες περιοχές της Αθήνας, αλλά και όχι μόνο, ξένοι επενδυτές.

Σύμφωνα με μεγάλα μεσιτικά γραφεία, ειδικά στα νότια προάστεια, αλλά και στο κέντρο, αγοράζεται, σχεδόν, ό,τι πωλείται. Μάλιστα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, παρατηρείται κι ένα ακόμα φαινόμενο: Σημειώνεται αγοραστική στροφή και σε νεόδμητα ακίνητα, τα οποία μέχρι πρότινος τουλάχιστον δεν τα πλησίαζε κανείς, με αποτέλεσμα να χάσουν μεγάλο μέρος της αγοραστικής τους αξίας.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτή τη φάση παρατηρείται πλέον και ένα φαινόμενο που είχε χρόνια να εμφανιστεί: Αγοράζονται διαμερίσματα (πολυτελή) από τα ...μπετά. Δηλαδή, εμφανίζονται αγοραστές, που ζητούν να καπαρώσουν σπίτια πριν ξεκινήσει το χτίσιμο τους. Ο λόγος αφορά κυρίως σε Άραβες, Κινέζους και Τούρκους, όμως, τώρα τελευταία μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον σημειώνεται και από την ΕΕ. Κι όπως είναι φυσικό, το γεγονός είχε ως αποτέλεσμα να αναθαρρήσει όλη η αγορά.

Ωστόσο, ανοδική είναι η πορεία που ακολουθείται και στις τιμές των παλιών διαμερισμάτων. Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, πάντα, τα οποία δείχνουν μια αυξητική καμπύλη που είχε πολύ καιρό να εμφανισθεί.