Skip to main content

Προς άμεση αποκλιμάκωση του lockdown - Σενάριο για click away από 22 Μαρτίου

H Eπιτροπή των λοιμωξιολόγων θα κάνει αύριο την αξιολόγηση των εφαρμοσμένων μέτρων και θα εξετάσει σε ποια χρειάζονται αλλαγές.

Σε νέα, κρίσιμη συνεδρίαση θα προχωρήσει αύριο η επιτροπή των εμπειρογνωμώνων του υπουργείου Υγείας, ώστε να επανεξεταστεί η σταδιακή άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με πληροφορίες η επιτροπή θα κάνει αξιολόγηση των μέτρων και θα εξετάσει σε ποια χρειάζονται αλλαγές.

Επίσης, αναγνωρίζοντας τις ανάγκες των πολιτών και ιδίως την κόπωσή τους και ύστερα από ένα έτος μάχης με την πανδημία του κορωνοϊού, θα εξετάσει τον ορισμό ενός γενικού χρονικού ορίζοντα σταδιακής επανέναρξης κάποιων δραστηριοτήτων λαμβάνοντας πάντα υπόψιν τους υγειονομικούς παράγοντες, αλλά και τη συμβολή κάθε δραστηριότητας στη μετάδοση του ιού, όπως προκύπτει από τα στοιχεία.

Σε κάθε περίπτωση, η επιτυχής αντιμετώπιση της πανδημίας και η επιτάχυνση των εμβολιασμών θα οδηγήσουν στην οικοδόμηση του πρώτου μεγάλου τείχους ανοσίας που θα οδηγήσει σταδιακά στην άρση των περιορισμών και στην επάνοδο σε μία νέα κανονικότητα.

Άνοιγμα αγοράς σε δύο φάσεις

Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο η αγορά να ανοίξει σε δύο φάσεις. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, το βασικό σενάριο εξετάζει να ανοίξουν, σε πρώτη φάση, από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου τα κομμωτήρια, τα βιβλιοπωλεία αλλά και το λιανεμπόριο με τη μέθοδο του click away, δηλαδή της παράδοσης εκτός.

Αυτός ο τρόπος λειτουργίας της αγοράς αναμένεται να διαρκέσει για μία εβδομάδα, καθώς –πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- από τις 29 Μαρτίου το λιανεμπόριο θα λειτουργεί πλέον με τη μέθοδο click in shop, την παράδοση εντός με προκαθορισμένο ραντεβού.

Για αυτό το λόγο θα τεθεί σε λειτουργία το 13032 που θα είναι αποκλειστικά για επίσκεψη σε καταστήματα λιανεμπορίου –εξαιρούνται τα καταστήματα τροφίμων- και θα δίνεται χρονικό περιθώριο 3 ωρών για να κάνει ο καταναλωτής τις αγορές του, ενώ σχετικά με την είσοδο των πελατών στα μαγαζιά θα υπάρξει και το θέμα του περιορισμού 1 άτομο ανά 25 τμ.