Skip to main content

Προς μετάθεση η δίκη των αδελφών Ψωμιάδη για τα «45άρια»

Το κατηγορητήριο είναι βαρύ με αδικήματα που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος και τη ζημιά στην πρώην νομαρχία να φθάνει τα 6,5 εκατ. ευρώ

Γράφει ο Σαλονικιός

Τις πρώτες δύο φορές αναβλήθηκε, την τρίτη πάει για μετάθεση ελέω κορωνοϊού. Στη δίκη των αδελφών Ψωμιάδη, μαζί και άλλων έξι ατόμων, αναφέρομαι η οποία είχε προσδιοριστεί για τις 19 Μαΐου. Ωστόσο, τα δικαστήρια υπολειτουργούν, δικάζοντας μόνον επείγουσες υποθέσεις με αποτέλεσμα η δίκη να μετατεθεί, πιθανότατα για τις αρχές του 2021. Η υπόθεση αφορά ως γνωστόν τα διαβόητα “45αρια” της πρώην νομαρχίας επί ημερών Ψωμιάδη.

Το κατηγορητήριο είναι ιδιαιτέρως βαρύ καθώς περιέχει κατηγορίες που αφορούν -κατά περίπτωση- τις πράξεις της απιστίας στην υπηρεσία, της ηθικής αυτουργίας στην απιστία και της ψευδούς βεβαίωσης, αδικήματα που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος, με τη συνολική ζημία για την πρώην νομαρχία να ανέρχεται κοντά στα 6,5 εκατ. ευρώ.

Από την τέλεση των αδικημάτων παρήλθε ήδη μια δεκαπενταετία. Η υπόθεση είχε προσδιοριστεί να δικαστεί αρχικά στις 19 Ιανουαρίου 2019 ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, αλλά αναβλήθηκε έπειτα από αίτημα εκ μέρους ορισμένων εκ των κατηγορουμένων. Νέα εκδίκαση είχε οριστεί για τις 23 Σεπτεμβρίου 2019 όταν και πάλι αναβλήθηκε λόγω παρέλευση ωραρίου.

Στο μεταξύ, την ίδια μέρα, στους αδελφούς Ψωμιάδη επιβλήθηκε η ποινή της προσωρινής αργίας από το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου Θεσσαλονίκης εξ αιτίας της δικαστικής εκκρεμότητας. Ποινή η οποία, όσο αναβάλλεται ή μετατίθεται η εκδίκαση της υπόθεσης, αυτή θα παραμένει. Θα έχει ενδιαφέρον, πάντως, να δούμε εάν η υπόθεση θα εκδικαστεί εντός της τρέχουσας δημαρχιακής περιόδου η οποία λήγει τον Αύγουστο του 2023.