Τρίτη 18 Μαΐου 2021
x

ΠΡΟΣΦΕΥΓΕΙ ΣΤΗ ΧΑΓΗ Η ΚΥΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ

Ο Νίκος Αναστασιάδης επισήμανε ότι η Κύπρος με αυτή την ενέργεια προσβλέπει στην προστασία των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης προσφεύγει η Λευκωσία ως ένα από τα μέτρα κατά των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» της Κύπρου, κατά τη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου της χώρας, η πολιτική ηγεσία πέραν των εξελίξεων στο Κυπριακό ενημερώθηκε και για ενέργειες που προβαίνει η κυπριακή Κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της Τουρκίας.
 
Στη διάρκεια της συζήτησης, όπου το κεφάλαιο Τουρκία -Ερντογάν κυριάρχησαν, υπήρξε πρόταση από πλευράς του προέδρου της ΕΔΕΚ για το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη. Αυτό ήταν περίπου το μήνυμα που έλαβε ο Μαρίνος Σιζόπουλος από τον Πρόεδρο της Ελλάδας, Προκόπη Παυλόπουλο, κατά την τελευταία τους συνάντηση στην Αθήνα.  Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, παίρνοντας τον λόγο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε στην πολιτική ηγεσία πως ήδη έχουν ξεκινήσει οι σχετικές διαδικασίες.

«Με την προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης προσβλέπουμε στην προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε σήμερα ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στον χώρο διεξαγωγής του Ενεργειακού Συμποσίου, ο κ. Αναστασιάδης ερωτηθείς για το θέμα προσφυγής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Δικαστήριο της Χάγης για τα κυριαρχικά δικαιώματα της και κληθείς να πει σε τι προσβλέπει η Κύπρος με αυτή την κίνηση, είπε ότι «(προβλέπουμε) στην προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και έχουμε πει ότι θα χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο όπλο, κάθε διεθνές φόρουμ, κάθε διεθνή οργανισμό, προκειμένου να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και η προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης αυτό τον στόχο έχει. Βεβαίως υπάρχουν και ενδεχόμενα να προκύψουν δυσκολίες».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι σε μια τέτοια προσφυγή πρέπει να υπάρχει και η συγκατάθεση των δύο μερών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «υπάρχει μια διαδικασία δια της οποίας γνωστοποιείται η πρόθεση μιας χώρας να προσφύγει στο Δικαστήριο της Χάγης. Προχωρήσαμε στην επίδοση σχετικής ειδοποίησης προς την τουρκική Πρεσβεία στην Αθήνα, δεν έγινε αποδεκτή, εστάλη δια άλλου μέσου. Υπάρχει απόδειξη ότι παρελήφθη, και αυτό δίνει το δικαίωμα της προσφυγής».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ