Skip to main content

Προσφεύγει στο ΝΑΤΟ η Τουρκία για το «κλείδωμα» των αεροσκαφών της από τους S-300

Το Anadolu σημειώνει ότι οι εικόνες θα σταλούν στα υπουργεία Άμυνας των κρατών-μελών της συμμαχίας, καθώς και στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Επιμένει η Άγκυρα στους ψευδείς ισχυρισμούς ότι η Ελλάδα χρησιμοποίησε το ρωσικό σύστημα S-300 στην Κρήτη προκειμένου να «κλειδώσει» τουρκικό F-16 και μάλιστα σκοπεύει να μεταφέρει τις ανυπόστατες αυτές κατηγορίες στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, το υπουργείο Άμυνας της γειτονικής χώρας ετοιμάζεται να στείλει εικόνες με τα ίχνη των ραντάρ, οι οποίες «αποδεικνύουν» την παρενόχληση του μαχητικού αεροσκάφους και το «κλείδωμα» από το σύστημα S-300.

Το τουρκικό πρακτορείο σημειώνει ότι οι εικόνες θα σταλούν στα υπουργεία Άμυνας των κρατών-μελών της συμμαχίας, καθώς και στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Για το θέμα έκανε δήλωση και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος ανέφερε: «Πρέπει να φανεί, να κατανοηθεί και να εξηγηθεί τι έχει κάνει η γειτονική μας χώρα, η οποία συνεχώς προσπαθεί να αυξήσει την ένταση. Eίναι απαράδεκτη αυτή η ολοφάνερη κακοήθεια και απερισκεψία».

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία ισχυρίζεται ότι στις 23 Αυγούστου το ρωσικό σύστημα S-300 στην Κρήτη «κλείδωσε» σε τουρκικά αεροσκάφη που βρίσκονται σε πτήση αποστολής, σε ύψος 10.000 ποδιών δυτικά της Ρόδου. Κατά την Άγκυρα, το περιστατικό αυτό αποτελεί «εχθρική ενέργεια» σύμφωνα με το καταστατικό του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η τουρκική πλευρά, ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη έχουν παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο 256 φορές και έχουν παρενοχλήσει τουρκικά αεροσκάφη 158 φορές. Σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής έχουν παραβιάσει, επίσης, τα τουρκικά χωρικά ύδατα 33 φορές.