Skip to main content

Προσφυγικό: Πάνω από 100 εκατομμύρια εκτοπισμένοι παγκοσμίως

Στους 100 εκατομμύρια έφτασε ο αριθμός των προσφύγων - Έξι εκατομμύρια άνθρωποι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία λόγω πολέμου.

Ο αριθμός των εκτοπισμένων σε όλο τον κόσμο ξεπέρασε τα 100 εκατομμύρια ανθρώπους, για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και στην Αιθιοπία και οι συγκρούσεις και διώξεις στο Αφγανιστάν, στην Μπουρκίνα Φάσο, στη Μιανμάρ, στη Νιγηρία και στο Κονγκό υποχρεώνουν μεγάλους αριθμούς ανθρώπων να μετακινηθούν. Στο τέλος του 2021, οι εκτοπισμένοι ήταν 90 εκατομμύρια. Εν συνεχεία, 6 εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, ενώ άλλα 8 εκατομμύρια μετακινήθηκαν στο εσωτερικό της χώρας.

«Εκατό εκατομμύρια, ένας αριθμός που μας υποχρεώνει να σκεφτούμε και μας ανησυχεί», είπε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι. «Είναι ένα ρεκόρ που δεν θα έπρεπε να είχε υπάρξει ποτέ. Μας καλεί να επιλύσουμε και να αποτρέψουμε τις καταστροφικές συγκρούσεις, να βάλουμε τέρμα στις διώξεις και να κοιτάξουμε τους λόγους που υποχρεώνουν αθώους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους», πρόσθεσε ο Γκράντι.

Οι εσωτερικοί πρόσφυγες είναι 53,2 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Εσωτερικής Μετανάστευσης του ΟΗΕ. Οι υπόλοιποι έχουν καταφύγει σε άλλες χώρες ως αναγνωρισμένοι ή μη πρόσφυγες.

«Η διεθνής αντίδραση απέναντι στους ανθρώπους που έφυγαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία ήταν εξαιρετικά θετική», σημείωσε ο επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. «Υπάρχει συμπόνια. Χρειαζόμαστε μια αντίστοιχη κινητοποίηση για όλες τις κρίσεις ανά τον κόσμο». Ο Γκράντι συμπλήρωσε ότι η φροντίδα προς τους πρόσφυγες είναι ένα μέτρο ανάγκης, ενώ ο πραγματικός στόχος πρέπει να είναι η αποφυγή των συγκρούσεων.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τις επιπτώσεις τής κάθε σύγκρουσης του 2021 και κάποια πρώτα στοιχεία για τους πρώτους μήνες του 2022 θα περιλαμβάνονται στην έκθεση της Υπατης Αρμοστείας που αναμένεται να δημοσιευθεί στα μέσα Ιουνίου.

Πηγή: AP, Καθημερινή