Skip to main content

Προσφυγικό: «Παράλογες συνθήκες» στη Λέσβο

Επί δύο εβδομάδες ο Γερμανός ευρωβουλευτής Έρικ Μάρκβαρντ, από το κόμμα των Πρασίνων, ασκεί κριτική στις ελληνικές αρχές αλλά και στην Ευρώπη.

Πολλά λέγονται και γράφονται για την αντιμετώπιση των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά αλλά και στα χερσαία σύνορα του Έβρου. Τελευταίο δημοσίευμα που προκάλεσε αίσθηση και αναπαράγεται πλέον σε πολλά διεθνή ΜΜΕ είναι το ρεπορτάζ των New York Times που κάνει λόγο για "μυστικά κέντρα κράτησης" στην ελληνική πλευρά των συνόρων, στο οποίο ισχυρίζεται ότι κρατούνται μετανάστες μέχρι να απελαθούν στην Τουρκία, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν πολιτικό άσυλο.

Ο ευρωβουλευτής Έρικ Μάρκβαρντ από το Κόμμα των Πρασίνων δηλώνει ότι θεωρεί αξιόπιστες τις πληροφορίες αυτές και ότι βρίσκεται "σε συζητήσεις" με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ζήτημα αυτό. "Είμαι σε συζητήσεις γι αυτό με την πρόεδρο της Κομισιόν" λέει ο Γερμανός ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle. "Δεν είναι η μοναδική περίπτωση, στην οποία δεν εφαρμόζονται οι αρχές του κράτους δικαίου. Αντιθέτως, υπάρχει σαφής δήλωση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν θα τηρεί το ισχύον δίκαιο, από τη στιγμή που αποφάσισε την αναστολή των αιτήσεων ασύλου. Αυτό δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο. Υπάρχουν αιτιάσεις για βασανισμούς. Υπάρχουν αιτιάσεις για επιθέσεις, πραγματικά αηδιαστικές εικόνες έχουμε δει στην περιοχή αυτή".

Κριτική στις ελληνικές αρχές

Παλαιότερα ο ίδιος ο Έρικ Μάρκβαρντ συμμετείχε σε αποστολές διάσωσης προσφύγων και μεταναστών. Σήμερα, ως ευρωβουλευτής, έχει συμπληρώσει δύο εβδομάδες στη Λέσβο, καταγράφοντας τα προβλήματα και αντιμετωπίζοντας "παράλογες συνθήκες", όπως λέει χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα την παρουσία Γερμανών ακροδεξιών στο νησί. "Ένας φασίστας από τη Γερμανία γράφει στο Ίντερνετ ότι το μόνο που χρειάζεται είναι να του δώσουν ένα αυτόματο πολυβόλο Μ60 για να πάει στα σύνορα και να τους καθαρίσει όλους. Η γερμανική εγκληματολογική υπηρεσία αρχίζει να ερευνά το περιστατικό. Κι όμως, μετά από λίγες μέρες ο ίδιος έρχεται εδώ και με χαιρετάει στον δρόμο...", λέει ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων.

 Απαντώντας σε ερώτηση για συγκρούσεις μεταξύ ακτιβιστών και ακροδεξιών στη Μυτιλήνη ο Έρικ Μάρκβαρντ ξεκαθαρίζει ότι δεν δέχεται καν τον όρο "σύγκρουση" και επιρρίπτει ευθύνες στις ελληνικές αρχές. "Δεν έγιναν συγκρούσεις ή ταραχές. Η κατάσταση που επικρατεί, όπως την έζησα εγώ, είναι ότι μου στέλνει μήνυμα ένας δημοσιογράφος λέγοντας ότι δέχεται επίθεση από κουκουλοφόρους, εγώ τηλεφωνώ στην αστυνομία και μου λένε ότι δεν έχουν χρόνο να ασχοληθούν με τέτοια περιστατικά..."

"Οι κάτοικοι της Λέσβου αξίζουν το Νόμπελ"

Την ίδια στιγμή, ο Πράσινος ευρωβουλευτής ασκεί κριτική στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται αναμόρφωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί ασύλου και ουσιαστική αλληλεγγύη με την Ελλάδα, η οποία δεν θα εξαντλείται σε "εθιμοτυπικές επισκέψεις". Όπως υποστηρίζει "έχουμε μία κατάσταση στην οποία η Ελλάδα αφήνεται μόνη της και μετά αφήνει τα νησιά μόνα τους. Το καταλαβαίνω αυτό που λένε, ότι δεν  μπορείς να αντιμετωπίσεις το προσφυγικό στην πλάτη του νησιωτικού πληθυσμού. Έχει και ο τουρισμός μεγάλη πτώση, αν και ο κόσμος ζει από τον τουρισμό. Όταν ακούω τις συζητήσεις των τελευταίων ημερών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σκέφτομαι ότι οι κάτοικοι της Λέσβου θα άξιζαν το Νόμπελ Ειρήνης περισσότερο από την ΕΕ".

Γιάννης Παπαδημητρίου

Πηγή: Deutsche Welle