Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Τι είπαν Μητσοτάκης και Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο Ζόραν Ζάεφ κάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να επισκεφθεί τα Σκόπια. Ελληνική στήριξη στην ενταξιακή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας

Η Ελλάδα θα παρέχει πλήρη υποστήριξη στην προσπάθεια της Βόρειας Μακεδονίας να ενταχθεί στην ΕΕ, όπως διαβεβαίωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ, στη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο του Thessaloniki Summit.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα πρόσφατα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης-18ης Οκτωβρίου, με τον Πρωθυπουργό να επιβεβαιώνει την διαχρονική στάση της χώρας μας υπέρ της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία θα συμβάλλει στην διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή. 

Σύμφωνα με ενημέρωση από την ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης, επανέλαβε την κριτική του στη συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε όμως ότι από τη στιγμή που δεσμεύει τι δύο χώρες και είναι προύπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία, πρέπει να εφαρμοστεί και να αποφευχθούν ενέργειες που συντηρούν την ένταση. Οι δύο Πρωθυπουργοί συμφώνησαν πως η εμπέδωση των σχέσεων καλής γειτονίας καθώς και η περιφερειακή συνεργασία παραμένουν ουσιώδη κριτήρια για όλα τα στάδια της ενταξιακής διαδικασίας, αλλά και για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

Επίσης, οι κ. κ. Μητσοτάκης και Ζάεφ εξέφρασαν την αμοιβαία τους βούληση για ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και για την υλοποίηση έργων που θα διευκολύνουν την συνδεσιμότητα στην περιοχή μας, προς όφελος του διμερούς εμπορίου.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας προχώρησε σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους λέγοντας πως ο κ. Μητσοτάκης του υποσχέθηκε να τον στηρίξει με το θέμα της ένταξης της χώρας του στην ΕΕ.

«Ο κ. Μητσοτάκης μου υποσχέθηκε, μου εξήγησε, και έχει μια ολόκληρη ατζέντα για το πως θα μας βοηθήσει. Θα μιλήσει με τους αρχηγούς κρατών, συμπεριλαμβανομένου του κ. Μακρόν. Η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν παραδοσιακά καλές σχέσεις αλλά αυτό δε συμβαίνει και με την  Βόρεια Μακεδονία», είπε εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του που ο Έλληνας πρωθυπουργός  θα βρει χρόνο να αφιερώσει προκειμένουν να στηρίξει τα Δυτικά Βαλκάνια αλλά και τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

«Είμαστε 15 χρόνια υποψήφιοι. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική για εμάς από το να γίνουμε μέλη», τόνισε ο κ. Ζάεφ διευκρινίζοντας ότι δεν περιμένει να γίνουν μέλη αμέσως αλλά να διατηρηθεί το κίνητρο που έχουν.

«Αυτό σημαίνει ασφάλεια και σταθερότητα», επισήμανε.

Ο ίδιος κάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό αλλά και τους υπουργούς να επισκεφθούν τα Σκόπια διευκρινίζοντας ότι αναμένει κάποιους υπουργούς στο τέλος του χρόνου.

Σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Ζάεφ είπε ότι η χώρα του θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχουν μείνει αλλά και ότι συζήτησαν για την εφαρμογή της Συμφωνίας και από πλευράς της Ελλάδας.

Ερωτηθείς για το νέο σήμα του παρουσίασε ο ΣΕΒΕ, σημείωσε ότι η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία θα βρουν τον βέλτιστο, φιλικό τρόπο ώστε να προστατεύσουν τα προϊόντα τους, την παραγωγή τους, την ιστορία, και την αξιοπρέπεια. «Οι φίλοι αυτό κάνουν», τόνισε.