Skip to main content

Προσκλητήριο Ζαρωτιάδη για την επίτευξη του εφικτού και του ανέφικτου

Οι βασικές αρχές του συνδυασμού «Υψίπολις» και οι πρώτοι 20 υποψήφιοι. Ο υποψήφιος δήμαρχος προσδιόρισε το πολιτικό στίγμα του συνδυασμού του.

Τους επτά κύριους προγραμματικούς άξονες του συνδυασμού του, καθώς και τους πρώτους είκοσι υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους παρουσίασε σε εκδήλωση η οποία έγινε το μεσημέρι, στο κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος» ο υποψήφιος δήμαρχος της «Υψίπολις», κοσμήτορας της σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης. Παράλληλα, προσδιόρισε και το πολιτικό στίγμα του συνδυασμού στο χώρο της κεντροαριστεράς, κάτι το οποίο πιστοποίησε εν πολλοίς και η σύνθεση του πυκνού ακροατηρίου του, που στην πλειονότητά του προερχόταν από αυτόν το χώρο. Ανάμεσα στις παρουσίες οι οποίες ξεχώρισαν ήταν ο επίσης υποψήφιος δήμαρχος Χάρης Αηδονόπουλος και ο δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Κουράκης ο οποίος θα είναι υποψήφιος με την «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκης» του Σπύρου Βούγια.

Περιγράφοντας το όραμα της «Υψίπολις» για την Θεσσαλονίκη ο κ. Ζαρωτιάδης παρουσίασε έξι συν έναν άξονες για την πόλη.

1. Θεσσαλονίκη Μητρόπολη, με λειτουργίες σε επίπεδο πολεοδομικού συγκροτήματος.

2. Θεσσαλονίκη ανεκτική, απέναντι στους κατοίκους της, αλλά και στους πρόσφυγες.

3. Θεσσαλονίκη έξυπνη πόλη, με ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στις λειτουργίες της για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

4. Θεσσαλονίκη πράσινη, με στόχο την αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης αλλά χωρίς ανάθεση του τομέα Καθαριότητας σε ιδιώτες, με ηλεκτροκίνητες αστικές συγκοινωνίες, περισσότερο περιαστικό πράσινο κ.ο.κ.

5. Θεσσαλονίκη δημιουργική, στις επιστήμες, στον πολιτισμό, στις τέχνες, κάτι το οποίο, όπως είπε, θα αποτυπωθεί και με τη συμμετοχή ανθρώπων από αυτούς τους χώρους στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού.

6. Θεσσαλονίκη τολμηρή, με μακρόπνοο σχέδιο πολεοδομικής αποδόμησης. Υπάρχουν χρηματοδοτικά προγράμματα, είπε ο κ. Ζαρωτιάδης, ώστε να απαλλαγεί η πόλη από μέρος του μπετόν που την κατακλύζει.

7. Τέλος, ο υποψήφιος της «Υψίπολις» μίλησε για τη συμμετοχική Θεσσαλονίκη, συμμετοχική στον προγραμματισμό, στον προϋπολογισμό και στον απολογισμό της δημοτικής αρχής.

Μιλώντας για την απερχόμενη δημοτική αρχή του Γιάννη Μπουτάρη είπε πως συνετέλεσε στο να αλλάξει ο αέρας της πόλης, «έγιναν βήματα» σημείωσε, «αλλά εμείς θέλουμε να φέρουμε τον Βαρδάρη, θέλουμε να τα αλλάξουμε όλα». Ο κ. Ζαρωτιάδης εμφανίστηκε επικριτικός απέναντι στους πατριδοκάπηλους και στους «εμπόρους της ψήφου». Δεσμεύτηκε ότι θα τιμήσει την ψήφο των πολιτών, θα αναλάβει την ευθύνη που θα του ανατεθεί και δεν πρόκειται να την εξαργυρώσει με θέσεις και αξιώματα στην κεντρική πολιτική σκηνή. Κλείνοντας την ομιλία του κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν την «Υψίπολις» λέγοντας πως «το επόμενο τρίμηνο θα είναι ένα τρίμηνο ανατροπών και εκπλήξεων, διεκδίκησης του εφικτού αλλά και του ανέφικτου. Σας καλώ να διεκδικήσουμε μαζί το δήμο Θεσσαλονίκης».

Οι 20 υποψήφιοι

Τζωρτζίνα Βλάχου, θεατρολόγος

Νίκος Γραικούσης, απόστρατος Λιμενικού, οικονομολόγος

Κατερίνα Δημητριάδου, καθηγήτρια Αγγλικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Ηρακλής Δούκας, ηθοποιός, διακοσμητής

Κώστας Καλπακίδης, ελεύθερος επαγγελματίας στον τομέα των νέων τεχνολογιών

Βασίλης Κίσσας, ηλεκτρολόγος

Ζωή Κωταΐδου, απόφοιτος σχολής Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ

Γρηγόρης Κουνής, ασφαλιστής

Νίκος Κουτσμανής, φωτογράφος

Κυριάκος Κωνσταντινίδης, μηχανικό ηλεκτρονικών υπολογιστών

Στέλλα Κωστοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια ΑΠΘ

Ειρήνη Ουζούνη, οικονομολόγος

Δημήτρης Πατσιαρίκας, οδηγός ταξί

Όλγα Παυλίδου, καθηγήτρια Αγγλικών

Μαρία Πορλίγκη, ασφαλίστρια

Μωϋσής Σιδηρόπουλος, καθηγητής ΑΠΘ

Δημήτρης Τεμουρτζίδης, επιχειρηματίας

Ιωάννης Τσακμάκης, επιχειρηματίας

Γιώργος – Φωτεινός Τσαρουχίδης, θεατρικός συγγραφέας

Στέργιος Χάνος, συνταξιούχος εκπαιδευτικός