Skip to main content

Πρόσθετες παρεμβάσεις σε ΧΑΝΘ-Δημαρχείο θα φέρει η ανάπλαση της ΔΕΘ

Η επόμενη διοίκηση του δήμου θα πρέπει να προετοιμαστεί άμεσα για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027, τόνισε στη Prodexpo ο Θανάσης Παππάς.

Η ανάπλαση της ΔΕΘ αποτελεί το σημαντικότερο παρεμβατικό στοιχείο στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της οποίας ο δήμος θα πρέπει να προετοιμάσει ένα πλαίσιο προσθετικών παρεμβάσεων, όπως ο κόμβος της ΧΑΝΘ και η υπογειοποίηση της πλατείας του δημαρχείου. Αυτό τόνισε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης, Θανάσης Παππάς μιλώντας  στο 2ο συνέδριο για την ακίνητη περιουσία στην Βόρεια Ελλάδα Prodexpo North, που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλάς στη Θεσσαλονίκη με χορηγό επικοινωνίας τη Voria.gr.

Ο κ.Παππάς αναφέρθηκε και σε άλλες παρεμβάσεις που είτε έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται είτε σχεδιάζονται, μεταξύ των οποίων η δημιουργία Μουσείου Ολοκαυτώματος, η ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας, η πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας, η αναβάθμιση της Εγνατίας στη μετά μετρό εποχή, η ανάπλαση της πλατείας Φαναριωτών, η παρέμβαση στο παραλιακό μέτωπο και η αναβάθμιση της 26ης Οκτωβρίου. Τόνισε, δε, πως η επόμενη διοίκηση του δήμου θα πρέπει να προετοιμαστεί άμεσα για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027 ώστε να γίνουν οι παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας που θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης.

«Συμφωνώ με το 90% όσων είπε ο Θανάσης Παππάς», είπε ο πρώην αντιδήμαρχος Πολιτισμού και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Νίκος Ταχιάος. Κατέθεσε, ωστόσο, δύο ενστάσεις, αφενός σε ό,τι αφορά τα σχέδια για την περιοχή των Λαχανόκηπων, στην οποία πρότεινε τη δημιουργία ενός σύγχρονου επιχειρηματικού κέντρου, καθώς και για το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ, το οποίο χαρακτήρισε αδύναμο, χωρίς φιλοδοξίες.

Σχολιάζοντας τη μελέτη που παρουσιάστηκε για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου 8,5 χλμ του δήμου, είπε ότι δεν «είδα κάποια πρωτοτυπία, αλλά ήταν μία επανάληψη σε πολλά θέματα».

«Η Θεσσαλονίκη δεν έχει σήμερα αναγνωρισιμότητα και μία ταυτότητα που να αφορά το μέλλον. Πρέπει να αποκτήσει χαρακτήρα ως ένα μητροπολιτικό περιφερειακό κέντρο και να θέσει ψηλά την πρόκληση της ανάπτυξης. Έτσι θα μπορέσει να μπει στους χάρτες του real estate», τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Πάρις Μπίλλιας, είπε πως η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και κυρίως της καινοτομίας, καθώς και το άνοιγμα της Θεσσαλονίκης σε εξωστρεφείς δραστηριότητες μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης και να δώσει ώθηση στην αγορά ακινήτων της πόλης. Σύμφωνα με τον κ.Μπίλλια, το λιμάνι, το αεροδρόμιο και οι ΔΕΘ είναι οι τρεις φορείς που, εάν καταφέρουν να συνεργαστούν πετυχημένα, θα φέρουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα. Σε ό,τι αφορά την ανάπλαση της ΔΕΘ υπογράμμισε ότι έχει υψηλή περιβαλλοντική και οικονομική αξία, δημιουργώντας ένα τοπόσημο που βελτιώνει τα χαρακτηριστικά του κέντρου, ενώ έκανε λόγο για σημαντικά αποτελέσματα στην αγορά ακινήτων μέσα από την ανάδειξη και αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου.

Στην ανάγκη συνέργειας και εμπλοκής φορέων με διαφορετικούς στόχους και προσδοκίες στα σχέδια αστικής αναγέννησης μεγάλης κλίμακας στάθηκε η Αθηνά Γιαννακού, καθηγήτρια πολεοδομικής πολιτικής και αστικής ανάπτυξης του ΑΠΘ. Η ανάγκη συνεργειών προκύπτει, σύμφωνα με την ίδια, από τέσσερις λόγους: την ανάγκη χρηματοδότησης, τη σύνθετη φύση των αστικών προβλημάτων, τις δυσκολίες που προκύπτουν από τον συγκεντρωτισμό και τον κατακερματισμό των αρμοδιοτήτων, καθώς και τα ζητήματα συμμετοχής του τοπικού πληθυσμού.

Η Prodexpo North μπορεί να γίνει θεσμός για την αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης, τόνισε κατά τον χαιρετισμό του ο αντιπρόεδρος της SGT SA, Γιάννης Θωμάτος.