Skip to main content

Πρόταση χρηματοδότησης δήμων για δράσεις ενόψει του '21 από τον δ. Θέρμης

Ο δήμος Θέρμης θα προτείνει τη χρηματοδότηση των δήμων για έργα και δράσεις αναφορικά με την επέτειο της Επανάστασης του '21.

Να καταθέσει πρόταση στο πλαίσιο του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» και ειδικότερα στον Άξονα Προτεραιότητας: «Παιδεία, Πολιτισμός, Τουρισμός και Αθλητισμός», με τίτλο «Ελλάδα 1821 – Ελλάδα 2021», που αφορά τη χρηματοδότηση των δήμων για έργα και δράσεις για την επέτειο των διακοσίων ετών από την Ελληνική Επανάσταση, αποφάσισε η διοίκηση του δήμου Θέρμης. Η πρόταση αφορά αστικές παρεμβάσεις, δράσεις και εκδηλώσεις, με επίκεντρο τα Βασιλικά και σκοπό την ανάδειξη της ιστορικής συμβολής της περιοχής στον μαρτυρικό αγώνα του 1821. Τους βασικούς άξονες αυτής της πρότασης παρουσίασε χθες στα μέλη του τοπικού συμβουλίου Βασιλικών, αλλά και στο δημοτικό συμβούλιο μέσω τηλεδιάσκεψης, ο δήμαρχος Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος. Όπως εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος στόχος της πρωτοβουλίας είναι να αναδείξει τη σπουδαιότητα της συμβολής των Βασιλικών στον απελευθερωτικό αγώνα, η οποία παραμένει σε πολλούς άγνωστη, τιμώντας παράλληλα τη μνήμη όσων θυσίασαν τη ζωή τους, στη διάρκεια των σκληρών μαχών που έλαβαν χώρα στην περιοχή, με πρωταγωνιστή τον καπενάν Χάψα, τον Ιούνιο του 1821.

Η πρόταση της διοίκησης του δήμου περιλαμβάνει τρεις άξονες. Ο πρώτος αφορά σχέδιο για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας των Βασιλικών, με ταυτόχρονη κατασκευή ενός μνημείου, στη μνήμη των αγωνιστών της περιοχής το 1821.

Ο δεύτερος άξονας αφορά τη διοργάνωση μιας σειράς εκδηλώσεων, με επίκεντρο τα Βασιλικά και με τη συμμετοχή συλλόγων και εκπροσώπων από όλα τα επαναστατημένα χωριά της περιοχής. Για παράδειγμα, μία από τις προτάσεις της διοίκησης του δήμου είναι η συγκρότηση δικτύου επαναστατημένων χωριών της Χαλκιδικής με έδρα τα μαρτυρικά Βασιλικά.

Τέλος, με την επιμέλεια ειδικών επιστημόνων, θα γίνει συγκέντρωση όλου του ιστορικού υλικού με σκοπό μια ειδική έκδοση στην οποία θα παρουσιάζεται μέσα από ιστορικά ντοκουμέντα, η καθοριστική συμβολή των Βασιλικών καθώς και των υπολοίπων μαρτυρικών χωριών της περιοχής, στον αγώνα για την απαλλαγή από του τουρκικό ζυγό.

Για την εκπόνηση της οριστικής πρότασης η οποία θα υποβληθεί προς το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” και την Επιτροπή “Ελλάδα 2021”, η διοίκηση του δήμου προτίθεται να συγκροτήσει ειδική επιτροπή στην οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν, εκτός από τους εκπροσώπους του κεντρικού δήμου και του τοπικού συμβουλίου Βασιλικών, ειδικοί επιστήμονες, προσωπικότητες και σημαντικοί σύλλογοι και φορείς της περιοχής. Έργο της επιτροπής θα είναι να κινητοποιήσει το σύνολο της τοπικής κοινωνίας προκειμένου να συμμετάσχει, με προτάσεις, στον προγραμματισμό και την υλοποίηση των δράσεων. Παράλληλα, θα αναλάβει την επιστημονική και οικονομική τεκμηρίωση της τελικής πρότασης η οποία θα υποβληθεί προς έγκριση και χρηματοδότηση. Σύμφωνα με το δήμαρχο Θέρμης, ασχέτως του ποσού χρηματοδότησης από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, ο δήμος θα καλύψει εξ ιδίων πόρων, το σύνολο της υπολειπόμενης δαπάνης ώστε να υλοποιηθούν στο ακέραιο όλες οι δράσεις οι οποίες θα σχεδιαστούν.