Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021
x

ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΚΕΛΛΑΡΙΟ ΟΡΜΟ

Τη δημιουργία ενός δημόσιου ενυδρείου στην ανατολική πλευρά του παραλιακού μετώπου προωθεί ο δήμος Θεσσαλονίκης - Τι προβλέπει το σχέδιο

Μια φιλόδοξη πρόταση που θα αλλάξει την εικόνα στην ανατολική πλευρά του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης και θα αναδείξει τον υποβαθμισμένο Κελλάριο Όρμο προωθεί η διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Πρόκειται για τη χωροθέτηση και δημιουργία ενός δημόσιου ενυδρείου, το οποίο θα βάλει, μεταξύ άλλων, τη Θεσσαλονίκη στον χάρτη των ευρωπαϊκών πόλεων με ενυδρεία.

Με τη συγκεκριμένη πρόταση ο δήμος Θεσσαλονίκης επιθυμεί να συμβάλλει στην πολύ σημαντική, όπως επισημαίνει, προσπάθεια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία με τη σειρά της προωθεί το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την ενοποίηση του παραλιακού μετώπου, μήκους 40χλμ, από το Καλοχώρι έως το Αγγελοχώρι.

Η πρόταση για τη χωροθέτηση του ενυδρείου στην αδόμητη έκταση 41.000 τμ., στα όρια του κεντρικού δήμου με τον δήμο Καλαμαριάς, θα έρθει προς συζήτηση και έγκριση την ερχόμενη εβδομάδα από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στη συνέχεια θα κατατεθεί προς το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ήδη, από την πλευρά του δήμου Θεσσαλονίκη έχουν γίνει επαφές με τους αρμόδιους φορείς στην Αθήνα για όλες τις διαδικασίες που απαιτούνταν.

«Είναι ένα σημαντικότατο έργο για την πόλη της Θεσσαλονίκης καθώς μας βάζει ουσιαστικά μέσα στον χάρτη των πόλεων με ενυδρεία. Ειδικά για τη δική μας την περίπτωση, όπου το παραλιακό μέτωπο είναι προς ανάπλαση, θα αποτελεί τον σημαντικότερο κρίκο ανάμεσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης και τους όμορους δήμους ανατολικά», επισήμανε στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Σωκράτης Δημητριάδης, ο οποίος σε συνεργασία με τον αναπληρωτή προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πρασίνου και Περιβάλλοντος Δημήτρη Σωτηριάδη έχει ετοιμάσει τη συγκεκριμένη πρόταση.

Στην Ευρώπη υπάρχουν 206 δημόσια ενυδρεία και κέντρα θαλασσίων ερευνών στις γνωστότερες παραθαλάσσιες ευρωπαϊκές πόλεις, με τα πιο γνωστά να είναι το Oceanografic στη Βαλένθια, το Nausicaá στη Βουλώνη, το ενυδρείο στη Λισαβόνα. Στην Ελλάδα υπάρχουν πέντε ενυδρεία μεταξύ αυτών ο Θαλασσόκοσμος στην Κρήτη, ο οποίος προσελκύει 250.000 επισκέπτες το χρόνο.

Πόλος έλξης τουριστών και επενδυτών

Όπως επισημαίνει στην εισήγησή του για το θέμα προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου Θεσσαλονίκης, ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρασίνου και Περιβάλλοντος Δημήτρης Σωτηριάδης η πρόταση για την κατασκευή δημόσιου ενυδρείου, θα αποτελέσει ένα έργο ανάπλασης μεγάλης κλίμακας που θα επιφέρει πολλαπλές ωφέλειες για την πόλη καθώς:

- Συμβάλλει στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, αποτελώντας πόλο έλξης μεγάλου αριθμού τουριστών, προσελκύοντας επενδυτές και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.
- Διαφημίζει την πόλη, ενώ παράλληλα αποτελεί ένα σημαντικό Αρχιτεκτονικό στοιχείο
- Αποτελεί κέντρο έρευνας για τη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα, το οποίο σε συνδυασμό και με την χωροθέτηση ερευνητικού κέντρου στο παραλιακό μέτωπο του δήμου Πυλαίας, θα αποτελέσει ένα σημαντικό στοιχείο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του Θερμαικού κόλπου