Skip to main content

Πρόταση ΕΒΕΘ για παράταση της χρονικής περιόδου υποβολής επενδυτικών προτάσεων

Tο ΕΒΕΘ ζητά να παραταθεί η χρονική περίοδος υποβολής επενδυτικών προτάσεων σε προκηρύξεις ενεργών καθεστώτων ενισχύσεων του Αναπτυξιακού Νόμου

Τα εμπόδια στην συμμετοχή των επιχειρήσεων στα επενδυτικά προγράμματα του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016, λόγω του τρίτου κύματος της πανδημίας, επισημαίνει σε επιστολή του προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΕΒΕΘ ζητά να παραταθεί η χρονική περίοδος υποβολής επενδυτικών προτάσεων σε τρέχουσες προκηρύξεις ενεργών καθεστώτων ενισχύσεων του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016 με καταληκτική προθεσμία υποβολής προτάσεων την 31.03.2021.

Η επιστολή, την οποία υπογράφει ο Ά Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, είναι η ακόλουθη:

“Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Κατά την τρέχουσα περίοδο, που το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού προκαλεί σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία των επιχειρήσεων και της οικονομίας μας συνολικά, εκτιμούμε ότι οι, ούτως ή άλλως καίριας σημασίας για την τόνωση των επενδύσεων, προκηρύξεις καθεστώτων ενισχύσεων του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016, καθίστανται ακόμη κρισιμότερες. Δεδομένου του παραπάνω, εκτιμούμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσοτέρων επιχειρήσεων στις εν λόγω προκηρύξεις.

Εντούτοις, η προαναφερθείσα πανδημία, πέραν των γενικών δυσχερειών και προσκομμάτων που θέτει στο επιχειρείν, θέτει επιπλέον αξιοσημείωτα εμπόδια στη συμμετοχή των επιχειρήσεων στα παραπάνω επενδυτικά προγράμματα, καθώς προκαλεί, μεταξύ άλλων, σημαντικές καθυστερήσεις στις απαιτούμενες για την προετοιμασία των προτάσεων ενέργειες κι εργασίες, όπως είναι η λήψη προσφορών και η συλλογή δικαιολογητικών. Η συγκεκριμένη κατάσταση θεωρούμε ότι δύναται να προκαλέσει μεγάλες δυσκολίες στη συμμετοχή ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων σε τρέχουσες προκηρύξεις ενεργών καθεστώτων ενισχύσεων του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016 και ειδικότερα σε αυτές των οποίων η περίοδος υποβολής προτάσεων εκπνέει στις 31.03.2021, δηλαδή στη ΣΤ΄ Προκήρυξη του καθεστώτος ενισχύσεων «Γενική Επιχειρηματικότητα» και τη Δ΄ Προκήρυξη του καθεστώτος ενισχύσεων «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων».

Οι εν λόγω προκηρύξεις εκτιμούμε ότι αποτελούν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση για την τόνωση των επενδύσεων και την εισροή κεφαλαίων στο οικονομικό σύστημα. Εντούτοις, η εκπνοή των προθεσμιών τους για την υποβολή αιτήσεων στα τέλη του τρέχοντος μηνός, δεδομένης και της δημοσίευσής τους στις 08.12.2020, σε μια περίοδο δηλαδή που μαινόταν στη χώρα το δεύτερο κύμα της πανδημίας, φοβόμαστε ότι θέτουν σε κίνδυνο την απρόσκοπτη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων, για τους λόγους πιο πάνω εξηγήσαμε.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Λειτουργώντας πάντα στο πνεύμα της συνεργασίας και έχοντας στόχο να συνδράμουμε στο έργο σας μεταφέροντας την εμπειρία μας, αλλά και τις συνθήκες της αγοράς, θεωρούμε υποχρέωσή μας να σας μεταφέρουμε τις παραπάνω απόψεις μας. Πιστεύουμε ότι η χορήγηση επαρκούς παράτασης, τουλάχιστον τρίμηνης, στις δύο προαναφερθείσες προκηρύξεις θα βοηθήσει σημαντικά στην απρόσκοπτη ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων, δίνοντας την ευκαιρία συμμετοχής σε όλους τους ενδιαφερόμενους, ενισχύοντας έτσι το επιχειρείν, κάτι άλλωστε που αποτελεί κοινό μας στόχο και επιδίωξη.
Παραμένουμε στην διάθεση σας για να συνδράμουμε με τον πλέον παραγωγικό τρόπο στο καθοριστικής σημασίας για την εθνική μας οικονομία έργο σας”.