Skip to main content

Πρόταση εξυγίανσης του δυτικού παράκτιου μετώπου Θεσ/νίκης μέσω ΕΣΠΑ

Οι εργασίες εξυγίανσης θα γίνουν τμηματικά. Θα ξεκινήσουν από την περιοχή των παλιών βυρσοδεψείων, δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος.

Παρεμβάσεις δρομολογεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την εξυγίανση των εδαφών και των υδάτων σε μια έκταση εξακοσίων στρεμμάτων στο δυτικό παράκτιο μέτωπο, που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη από βαρέα μέταλλα, βιομηχανικά απόβλητα και υγρά λύματα άγνωστης προέλευσης, κατάλοιπα από την εποχή λειτουργίας των βυρσοδεψείων και βιομηχανικών εγκαταστάσεων. 

"Οι εργασίες εξυγίανσης θα γίνουν τμηματικά. Θα ξεκινήσουν από την περιοχή των παλιών βυρσοδεψείων. Εκεί έχουμε δει εγκαταλελειμμένα δοχεία με χημικά. Όλα αυτά θα απομακρυνθούν. Στις εκβολές του Δενδροποτάμου θα γίνουν εργασίες απομάκρυνσης λάσπης και φερτών υλικών ενώ για την αποκατάσταση των υπόγειων υδάτων προβλέπεται επί τόπου διαδικασία, κατά την οποία ειδικά κοντέινερ θα αντλούν το νερό από συγκεκριμένο βάθος και μετά από επεξεργασία και εξυγίανση θα το οδηγούν και πάλι στο έδαφος. Παρεμβάσεις θα γίνουν και μέχρι την λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου, πέριξ του ΧΑΔΑ του Εχεδώρου που έχει αποκατασταθεί και στην περιοχή δυτικότερα μετά τους Αμπελόκηπους προς το Δήμο Δέλτα" εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Γιουτίκας. Ο ίδιος εκτιμά ότι οι εργασίες θα διαρκέσουν τριάντα μήνες από την ημερομηνία εγκατάστασης του εργολάβου. 

Η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης ενέκρινε σήμερα την υποβολή πρότασης προς τη διαχειριστική αρχή του ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση των σχετικών παρεμβάσεων, στην ευρύτερη περιοχή των Δήμων Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων - Μενεμένης και Δέλτα.

Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, διευκρίνισε ότι, εκτός των άλλων, οι παρεμβάσεις αφορούν και σε έργα που στοχεύουν στην προστασία εδαφών από την διάβρωση έτσι ώστε να ανακοπούν φαινόμενα απώλειας εδαφών από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας ή την καθίζηση της παράκτιας ζώνης. Την υποβολή της πρότασης χαιρέτισε και ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Εφραίμ Κυριζίδης.

Από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, η Ανατολή Αγαθαγγελίδου από την παράταξη "Κοιτάμε Μπροστά" ανέφερε ότι δεν έχει πειστεί ότι θα γίνει τελικά η αποκατάσταση της περιοχής και ψήφισε λευκό στην πρόταση χρηματοδότησης. Λευκό ψήφισε και ο Θεόδωρος Ιγνατιάδης από τη "Λαϊκή Συσπείρωση" λέγοντας ότι η ρύπανση δεν προέκυψε από ανθρώπινες δραστηριότητες αλλά από τη δράση καπιταλιστικών επιχειρήσεων με σκοπό το κέρδος ενώ δεν ελέγχθηκαν ποτέ ουσιαστικά και δεν πλήρωσαν αυτοί που ευθύνονται. Υπέρ της υποβολής της πρότασης χρηματοδότησης τάχθηκε και ο Φίλιππος Γκανούλης από την "Οικολογία - Πράσινη Λύση".