Skip to main content

Φορέα - ασπίδα για το Σέιχ Σου προτείνει η Θεσσαλονίκη στον Χατζηδάκη

Η πρόταση για το Σέιχ Σου των τριών δήμων της Θεσσαλονίκης πρόκειται να κατατεθεί αύριο στον υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη

Πρόταση για τη δημιουργία Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Σέιχ Σου καταθέτουν αύριο στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη τρεις δήμοι και συγκεκριμένα οι δήμοι Θεσσαλονίκης, Νεάπολης – Συκεών και Πυλαίας Χορτιάτη.

Την πρόταση θα παρουσιάσει αύριο το απόγευμα ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης Σωκράτης Δημητριάδης στον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη σε συνάντηση που θα έχουν στην Αθήνα.

Οι τρεις δήμοι, οι οποίοι έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για την προστασία του Σέιχ Σου, ζητούν να δημιουργηθεί ένας Σύνδεσμος για τον μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου της Θεσσαλονίκης ο οποίος απειλείται με περιβαλλοντική καταστροφή λόγω του φλοιοφάγου εντόμου, στα πρότυπα του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ).

Στόχοι της διαδημοτικής συνεργασίας είναι η προστασία του περιαστικού δάσους του Σέιχ Σου από φυσικές και ανθρωπογενείς αιτίες, η περιβαλλοντική - αισθητική αναβάθμισή του και η ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Ο Σύνδεσμος, σε συνεργασία και καθ' υπόδειξη πάντα των αρμόδιων κρατικών φορέων, θα εκτελεί έργα και εργασίες προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης κυρίως στη ζώνη μίξης των δασικών εκτάσεων με τον οικιστικό ιστό για λόγους αντιπυρικής προστασίας των πολεοδομικών συγκροτημάτων, θα συμβάλλει στη συντήρηση και καθαρισμό του δασικού οδικού δικτύου, στην απομάκρυνση ξερών χόρτων , σκουπιδιών και κάθε εύφλεκτης ύλης, στη συντήρηση των υφιστάμενων συστημάτων πυρόσβεσης και πυροφυλακίων.

Επίσης, θα συμμετάσχει στη τοποθέτηση νέων συστημάτων πυρόσβεσης ( πχ. δικτύου εκτόξευσης νερού με πυργίσκους), θα πραγματοποιεί εθελοντικές αναδασώσεις και στοχευμένες φυτεύσεις καθώς και εκπαιδεύσεις και σεμινάρια περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης σε σχολεία και συλλόγους.

«Η προστασία του περιαστικού δάσους Σέιχ Σου, του βασικού πνεύμονα της πόλης μας θα πρέπει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από ένα ολιστικό και οργανωμένο σχέδιο προστασίας και ανάπτυξης και μόνο μέσα από την ενεργή συμμετοχή όλων και περισσότερων συμπολιτών μας», επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Σωκράτης Δημητριάδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης βλέπει θετικά την πρόταση για την ίδρυση του συγκεκριμένου συνδέσμου για το Σέιχ Σου.

Η χρηματοδότηση του Συνδέσμου

Σύμφωνα με την πρότασή τους, ο Σύνδεσμος θα είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και θα λειτουργεί στο πλαίσιο του Νόμου για τους ΟΤΑ. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται, ως ο Νόμος ορίζει, από το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) του Συνδέσμου, που θα αποτελείται από εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους ή δημάρχους , εκπροσώπους με πληθυσμιακή αναλογία των τριών δήμων - μελών.

Οι τρεις δήμοι προτείνουν η χρηματοδότηση των έργων και των δράσεων του Συνδέσμου να εξασφαλίζεται μέσω της ΣΑΤΑ (Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης) από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) των δήμων.

Η παραπάνω χρηματοδότηση θα είναι επιπλέον αυτής που διατίθεται μέσω της αντίστοιχης ΣΑΤΑ για την πυροπροστασία των δήμων. Όπως αναφέρουν, «η διαδικασία αυτή ήδη εφαρμόζεται για την προστασία και ανάπλαση των δασών Υμηττού και Πεντέλης όπου από το 1992 έχουν ιδρυθεί οι ανάλογοι Σύνδεσμοι».

Σύμφωνα με τους δήμους Θεσσαλονίκης, Νεάπολης-Συκεών και Πυλαίας-Χορτιάτη οι πόροι αυτοί είναι απαραίτητοι «τόσο για να εξασφαλίζεται ότι οι εθελοντές έχουν τα μέσα να επιτελούν ορθά και με ασφάλεια το έργο τους, όσο και για να παύσει η στρεβλή κατάσταση κατά την οποία οι άνθρωποι που προσφέρουν εθελοντικό έργο, καλούνται παράλληλα να το υποστηρίζουν με δικούς τους οικονομικούς πόρους».