Skip to main content

Πρόταση Καράογλου: Μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού οι αλλοδαποί εργάτες γης

Ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου κατέθεσε ο Θεόδωρος Καράογλου σχετικά με την είσοδο των αλλοδαπών εργατών γης στη χώρα.

Την πρότασή του οι αλλοδαποί εργάτες γης να εισέρχονται στη χώρα μόνο εφόσον διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του Covid-19 έθεσε ο κ. Θεόδωρος Καράογλου υπόψη των συναρμόδιων Υπουργών, με ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.  

Απευθυνόμενος στους Υπουργούς Εξωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και  Αγροτικής Ανάπτυξης-Τροφίμων, ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνει πως η εμπειρία του περασμένου φθινοπώρου, όταν χιλιάδες εργάτες γης από γειτονικές χώρες περνούσαν τα σύνορα επιδεικνύοντας πλαστά τεστ κορωνοϊού που προμηθεύονταν από τις πατρίδες τους έναντι λίγων ευρώ και τα οποία τους εμφάνιζαν ως «αρνητικούς» στον ιό, πρέπει να γίνει οδηγός ώστε τους επόμενους μήνες να αποτραπεί νέα διασπορά της πανδημίας από τις μετακλήσεις χιλιάδων εργατών γης που θα εισέλθουν στη χώρα για να εργαστούν περιοδικά στις αγροτικές περιφερειακές ενότητες της χώρας.

Σύμφωνα με τον κ. Καράογλου: «Στις τηλεδιασκέψεις που πραγματοποίησα ως Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) με τις Περιφερειακές Ενότητες της Βόρειας Ελλάδας, η πλειοψηφία των Αρχών μου έθεσε το ζήτημα των πλαστών τεστ κορωνοϊού που χρησιμοποίησαν αλλοδαποί εργάτες γης τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο για να εισέλθουν στη χώρα μας και να εργαστούν στα χωράφια.

Δεδομένου ότι από τις αρχές του 2021 βρίσκεται σε εξέλιξη η παγκόσμια επιχείρηση εμβολιασμού κατά του Covid-19, εκτιμώ πως είναι ωφέλιμο οι τελωνειακές μας αρχές να επιτρέπουν την είσοδο στην Ελλάδα μόνο σε όσους αλλοδαπούς εργάτες γης έχουν εμβολιαστεί στην πατρίδα τους κατά της πανδημίας και διαθέτουν το σχετικό πιστοποιητικό.  

Πρόκειται για μια κίνηση η οποία, κατά την άποψή μου, θα θωρακίσει υγειονομικά τη χώρα μας και μέσα από διακρατικές συνεργασίες θα μειωθεί ο δείκτης των κρουσμάτων, θα αποκατασταθεί η κινητικότητα σε παγκόσμια κλίμακα και το 2021 θα επιστρέψουμε πιο ομαλά σε μια κάποια οικονομική και κοινωνική κανονικότητα».