Skip to main content

Η μεταμόρφωση του Κελλάριου Όρμου: Πολύ πράσινο, αναψυχή και... πισίνα (φωτο)

Η πρόταση του αρχιτέκτονα της Νέας Παραλίας Πρόδρομου Νικηφορίδη για την ανάδειξη του Κελλάριου Όρμου, μιας παρατημένης επί πολλά χρόνια περιοχής.

Τη μεταμόρφωση της περιοχής του Κελλάριου Όρμου και του Μεγάρου Μουσικής προτείνει το αρχιτεκτονικό γραφείο, Nikiforidis-Cuomo, παρουσιάζοντας μια σειρά σχεδίων που μπορούν να αναδείξουν το παρατημένο σήμερα σημείο σε ένα απο τα πιο εντυπωσιακά της Θεσσαλονίκης.

«Δεν είναι ότι θέλουμε να κάνουμε τη μελέτη αλλά προσπαθήσαμε με τον τρόπο αυτό να δείξουμε ότι είναι επείγον να γίνουν πράγματα και να δεσμευθεί η περιοχή από τον δήμο Θεσσαλονίκης για να μην προκύψει μια ιστορία του στιλ Ελληνικό», τόνισε ο κ. Νικηφορίδης μιλώντας στη Voria.gr.

Όπως περιγράφει ο αρχιτέκτονας, η πρότασή του είναι να παραμείνουν οι αθλητικοί χώροι, να φυτευθεί το πάρκινγκ με δέντρα, αλλά και να δημιουργηθεί μια υπερυψωμένη περιοχή στο όριο της οδού Μαρίας Κάλλας ώστε να αναπτυχθεί εκεί ένα κομμάτι αναψυχής με καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, προκειμένου να υπάρχουν και έσοδα για τον δήμο. Στα σχέδια προτείνεται και η δημιουργία μιας πισίνας θαλασσινού νερού επιφάνειας 14 στρεμμάτων. 

Ο κ. Νικηφορίδης τονίζει πως με εξαίρεση την πισίνα, οι παρεμβάσεις που προτείνει δεν έχουν υψηλό κόστος. «Μπορεί να αξιοποιηθεί η περιοχή χωρίς μεγάλα έξοδα. Το σημείο έχει πολλές δυνατότητες. Είναι μια μοναδική περιοχή που είναι κρίμα να βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση», σημείωσε ο ίδιος υπογραμμίζοντας την ανάγκη ύπαρξης ενός μεγαλόπνοου σχεδίου για την περιοχή που δεν θα περιορίζεται σε καθαρισμούς και σποραδικές φυτεύσεις.

«Ο δήμος θα μπορούσε και αύριο να κηρύξει αρχοτεκτονικό διαγωνισμό για την αξιοποίηση του κομματιού αυτού», επισήμανε εξηγώντας πως αυτό θα λειτουργούσε και ως μοχλός πίεσης για την παραχώρηση του ακινήτου, που σήμερα ανήκει στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, στον δήμο.

Σημειώνεται πως πρόσφατα οι αντιδημαρχίες Καθαριότητας και Πρασίνου είχαν προχωρήσει σε καθαρισμό του σημείου που πραγματικά ήταν σε απελπιστική κατάσταση με τον χώρο να είναι γεμάτο μπάζα, σκουπίδια και να αποπνέει μια ενοχλητική δυσοσμία.

Διαβάστε: Σκουπίδια και δυσοσμία στον Κελλάριο Όρμο - Επιχείρηση καθαριότητας από τον δήμο