Skip to main content

Τι προβληματίζει τους δημάρχους για την εκστρατεία υπέρ του εμβολιασμού

Ζητούν τα ακριβή στοιχεία για τους εμβολιασμούς ανά δήμο, προκειμένου να είναι στοχευμένη και κυρίως αποτελεσματική η ενημέρωση των πολιτών

Πρόθυμοι να συμβάλλουν στην καμπάνια της κυβέρνησης υπέρ του εμβολιασμού εμφανίζονται οι δήμαρχοι, οι οποίοι όμως εκφράζουν προβληματισμούς για τους τρόπους με τους οποίους θα συμβάλουν στην εθνική προσπάθεια.

Παρότι αντιμετώπισαν με χιούμορ τα περί αναζήτησης... τοπικών influencer, οι αυτοδιοικητικοί εκτιμούν ότι το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα και με τη συνδρομή κάθε φορέα που μπορεί να επηρεάσει τους αρνητές και τους αναποφάσιστους, με πρώτη και καλύτερη την Εκκλησία.

«Σύμφωνα με όσα ελέγχθηκαν στη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Εσωτερικών σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και τις υπηρεσίες του θα ενημερώσουν δημάρχους περιοχών όπου παρατηρείται είτε άρνηση από ορισμένες ομάδες, είτε χαμηλό -για οποιονδήποτε λόγο- ποσοστό εμβολιασμού. Η κυβέρνηση κάλεσε τις τοπικές αρχές να συμβάλουν συνεργασία με τις τοπικές εκκλησίες με εκκλήσεις για να πειστούν οι πολίτες, έτσι ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιαζομένων, να χτιστεί ένα τείχος ανοσίας σημαντικό και να μη ζήσουμε ένα τέταρτο κύμα. Είναι πολύ καλή η εικόνα στον δήμο μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παίρνουμε αέρα και να χαλαρώσουμε», είπε στη Voria.gr ο Α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Ωστόσο, πολλοί δήμαρχοι τονίζουν ότι πρωτίστως πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους τα ακριβή στοιχεία για τους εμβολιασμούς σε τοπικό επίπεδο, έτσι ώστε να γνωρίζουν προς ποια κατεύθυνση πρέπει να στρέψουν το ενδιαφέρον τους. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι το καλοκαίρι δεν ενδείκνυται για οργανωμένες εκστρατείες ενημέρωσης, δεδομένου ότι πολλοί απουσιάζουν για διακοπές.

«Θα κάνουμε για μια ακόμη φορά το χρέος μας απέναντι στις τοπικές μας κοινωνίες, με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα, ούτως ή άλλως, δήμοι και περιφέρειες δεν είχαν στρατηγικό ρόλο στον σχεδιασμό της εμβολιαστικής πολιτικής, κάτι που αποτελεί ευθύνη του υπουργείου Υγείας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος πάντως μιλώντας στη Voria.gr τόνισε ότι «οι δήμοι πρέπει να έχουν τα ακριβή στοιχεία για τα ποσοστά, έτσι ώστε να γίνει στοχευμένα η ενημέρωση».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, επισήμανε ότι είναι δύσκολο να γίνει καμπάνια ενημέρωσης εν μέσω καλοκαιριού, ενώ σημείωσε πως είναι δύσκολο να αναζητηθούν αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί. «Θα κάνουμε μία συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, γιατί με τον καινούργιο νόμο υπάρχει δυνατότητα να γίνονται εμβολιασμοί σε ιατρεία και με κινητά συνεργεία. Αυτό μπορεί να βοηθήσει, γιατί ο πολίτης εμπιστεύεται τον γιατρό του. Θα διαδώσουμε κι εμείς το μήνυμα, αλλά μάλλον από Σεπτέμβριο, γιατί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ο κόσμος λείπει σε διακοπές», ανέφερε, προσθέτοντας και ο ίδιος ότι θα πρέπει η πολιτεία να δώσει στους δήμους τα ακριβή στοιχεία.

Την ανάγκη για συστηματική ενημέρωση των πολιτών αλλά και νομοθετική ρύθμιση για υποχρεωτικό εμβολιασμό όσων εργάζονται στο χώρο της υγείας και της πρόνοιας τόνισε ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης. «Από την ώρα που ξεκίνησε το εμβολιαστικό πρόγραμμα κάθε μέρα κάνουμε 13.500 τηλεφωνήματα σε όλους όσοι είναι γραμμένοι στα ΚΑΠΗ, σε όσους παίρνουν υπηρεσίες από τα εννιά δημοτικά ιατρεία, στις οικογένειες των ΑΜΕΑ, στους 1.600 ωφελούμενους του Βοήθεια στο Σπίτι, στις οικογένειες των ΚΗΦΗ κι έχουμε μεταφέρει εκατοντάδες ηλικιωμένους, ακόμα και κατάκοιτους, για εμβολιασμό και συνεχίζουμε. Έστειλα επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι πρέπει να αναλάβει την ευθύνη ως κυβέρνηση και ως κοινοβούλιο και να προχωρήσει σε νομοθέτηση του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε όσους εργάζονται στους τομείς υγείας, κοινωνικής πολιτικής, πρόνοιας, με ηλικιωμένους ή άτομα με αναπηρία. Δεν μπορεί να υπάρχουν νοσηλεύτριες, κοινωνικοί λειτουργοί και οικογενειακοί βοηθοί, οι οποίοι κάθε μέρα μπαίνουν σε 20 σπίτια ηλικιωμένων και ορισμένοι από αυτούς να αρνούνται να εμβολιαστούν», είπε στη Voria.gr.

Πολλοί αυτοδιοικητικοί, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, είναι ενοχλημένοι από το κλίμα το οποίο δημιουργείται με την ανακοίνωση των στοιχείων για την εμβολιαστική κάλυψη ανά ΟΤΑ, εκτιμώντας πως δίνεται η εντύπωση ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να μετακυλήσει την ευθύνη στους δήμους, μολονότι δεν έχουν καμία αρμοδιότητα για τους εμβολιασμούς.