Skip to main content

Πρώτη γυναίκα δήμαρχος του Λος Άντζελες η Κάρεν Μπας

Μετά την καταμέτρηση των τριών τετάρτων των ψήφων, η Κάρεν Μπας είχε προβάδισμα περίπου 46.500 ψήφων, με βάση στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες.

Η Δημοκρατική Κάρεν Μπας πρακτικά εξελέγη χθες Τετάρτη δήμαρχος του Λος Άντζελες, κατά στατιστικές προβολές και εκτιμήσεις αμερικανικών ΜΜΕ, θα γίνει κατά συνέπεια η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει το αξίωμα αυτό στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ.

Η κυρία Μπας επικρατεί καθαρά στην κούρσα με τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία των ακινήτων Ρικ Καρούσο -άλλοτε μέλος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, που όμως πλέον έχει μεταπηδήσει στους Δημοκρατικούς-, παρότι ο αντίπαλός της έριξε 100 εκατομμύρια δολάρια από την προσωπική του περιουσία στο εγχείρημα.

Μετά την καταμέτρηση των τριών τετάρτων των ψήφων, η Κάρεν Μπας είχε προβάδισμα περίπου 46.500 ψήφων, με βάση στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες, προβάδισμα που είναι αδύνατον να ανατραπεί, εξήγησαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η εταιρεία δημοσκοπήσεων Edison Research ανέφερε πως προηγείτο με το 53,1% των ψήφων έναντι 46,9% του αντιπάλου της, με το 76% των ψηφοδελτίων να έχει ενσωματωθεί.

Η κυρία Μπας έκανε γνωστό πως δέχθηκε «ευγενικό» τηλεφώνημα από τον κ. Καρούσο, ο οποίος τη συνεχάρη για τη νίκη της.

Τα οριστικά αποτελέσματα αναμένεται να έχουν πιστοποιηθεί και δημοσιοποιηθεί την 5η Δεκεμβρίου.

Η κυρία Μπας, με καταγωγή από την πόλη, έχει εξαίρετη φήμη στο Λος Άντζελες. Πολύ ενεργή στην τοπική κοινωνία, εξελέγη αρχικά βουλεύτρια στο κοινοβούλιο της πολιτείας της Καλιφόρνιας, κατόπιν στην ομοσπονδιακή Βουλή των Αντιπροσώπων.

Θα διαδεχθεί τον Έρικ Γκαρσέτι, που καταλαμβάνει το αξίωμα από το 2013.

Στα 69 της, η Κάρεν Μπας θα κληθεί να κυβερνήσει τη γιγάντια μητρόπολη, με πιο οξύ πρόβλημα τον πληθυσμό των αστέγων.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, πολλοί με προβλήματα ψυχικής υγείας ή τοξικομανείς, κοιμούνται σε σκηνές, σε τροχόσπιτα, ή στον δρόμο.

Το φαινόμενο επιδεινώνει το γεγονός ότι το κόστος της στέγης στη μεγαλούπολη είναι από τα υψηλότερα στον πλανήτη. Στο Λος Άντζελες το κόστος ζωής και οι φόροι είναι εξάλλου πολύ πάνω από τους παναμερικανικούς μέσους όρους.

Ταυτόχρονα, η κυρία Μπας θα αναλάβει δήμαρχος της πόλης που ετοιμάζεται να υποδεχτεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2028 και μπορεί να καυχιέται για την ακμάζουσα πολιτιστική βιομηχανία της - άλλωστε μια από τις συνοικίες της, το Χόλιγουντ, θεωρείται η ανεπίσημη παγκόσμια πρωτεύουσα του κινηματογράφου.

Μπορεί να είναι η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει το αξίωμα, αλλά δεν θα είναι η πρώτη Αφροαμερικανή. Ο Τομ Μπράντλι, που εξελέγη το 1973, παρέμεινε δήμαρχος του Λος Άντζελες για δυο δεκαετίες.

«Εδώ είναι το σπίτι μου και είμαι έτοιμη να το υπηρετήσω με όλη μου την καρδιά», ανέφερε η κυρία Μπας.

Η δημοφιλής πολιτικός των Δημοκρατικών λέγεται πως συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των δυνητικών υποψηφίων για την αντιπροεδρία του Τζο Μπάιντεν εάν ο ογδοντάρης πρόεδρος των ΗΠΑ οριστικοποιήσει πως θα είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία στις προεδρικές εκλογές του 2024.