Skip to main content

Πρώτη τελετή θείας λειτουργίας από Οικουμενικό Πατριάρχη στην Τρίγλια

Τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στην Τρίγλια, στην Ιερά Μητρόπολη της Προύσης, και έριξε τον σταυρό στην Προποντίδα (στη θάλασσα του Μαρμαρά).

Για πρώτη φορά στην ιστορία, ένας Οικουμενικός Πατριάρχης, ο Βαρθολομαίος, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στην Τρίγλια, στην Ιερά Μητρόπολη της Προύσης, και έριξε τον σταυρό στην Προποντίδα (στη θάλασσα του Μαρμαρά), στη σκάλα της πόλης αυτής.

Με άδεια της Νομαρχίας της Προύσης, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος λειτούργησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου της Τριγλίας, τον οποίο ανακαίνισε ο τοπικός Δήμος και χρησιμοποιεί ως Πολιτιστικό Κέντρο. Μετά τη Θεία Λειτουργία, ο Πατριάρχης εν πομπή πορεύτηκε στην αποβάθρα της πόλης, όπου έκανε την τελετή του αγιασμού των υδάτων.

Τον Πατριάρχη πλαισίωναν στην Θεία Λειτουργία ο οικείος Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος, ο Επίσκοπος Αλικαρνασού κ. Αδριανός και πολυάριθμοι κληρικοί από την Κωνσταντινούπολη και την Ελλάδα. Επίσης παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Νέας Προποντίδας (Χαλκιδικής) κ. Εμμανουήλ Καρράς, εκπρόσωποι του Δήμου Ραφήνας (Αττικής), ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. Γεώργιος Λαζαρίδης, οι Γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδος, της Ουκρανίας και της Βουλγαρίας, οι πρόεδροι των Συλλόγων Τριγλιανών. Ομάδα νεολαίας από τη Νέα Τρίγλια και από το Βόλο βούτηξε στο νερό για και να βγάλει τον σταυρό που έριξε ο Πατριάρχης στη θάλασσα.

Στην προσφώνησή του, ο Μητροπολίτης Ελπιδοφόρος καλωσορίζοντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη αναφέρθηκε στο έργο της Μητροπόλεως Προύσης, η οποία εμπνεόμενη από το πνεύμα του Βαρθολομαίου κατάφερε ήδη να επανασυστήσει μια ερημωμένη από τη Μικρασιατική Καταστροφή εκκλησιαστική επαρχία. Αγόρασε δε δύο παλαιούς βυζαντινούς ναούς και μία κατοικία ιερέως. Στη συνέχεια ο κ. Ελπιδοφόρος εξήρε την προσωπικότητα του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο οποίος με την τριακονταετή σχεδόν πατριαρχία του διαμόρφωσε μία ολόκληρη γενιά αρχιερέων, ιερέων και πιστών, οι οποίοι εργάζονται ακούραστα για την Εκκλησία και για την οικοδόμηση της ειρήνης και της αγάπης μεταξύ λαών και πολιτισμών.

Τέλος, εξέφρασε την ευχαριστία και την ευγνωμοσύνη του τόσο προς τις τουρκικές αρχές για την πρόθυμη παροχή των απαραίτητων αδειών, όσο και προς τον λαό της περιοχής για την πάντοτε φιλόξενη διάθεση προς τους προσκυνητές και τους τουρίστες και για την εκτίμηση με την οποία περιβάλλουν το έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Προύσης.

Υπενθυμίζεται ότι η Τρίγλια είναι η πατρίδα του εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου και ότι οι Tριγλιανοί διασώθηκαν άνευ απωλειών κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή χάρη στον συμπατριώτη τους Φίλιππο Καβουνίδη, ο οποίος τους μετέφερε εγκαίρως με τα πλοία του σε ασφαλή εδάφη. Σήμερα οι απόγονοι των Tριγλιανών κατοικούν στη Νέα Τρίγλια Χαλκιδικής και στη Ραφήνα της Αττικής