Skip to main content

Πρωτοποριακό σύστημα άρδευσης εγκαθιστά η Περιφέρεια στην πεδιάδα των Σερρών

Η αρχή του πρωτοποριακού συστήματος γίνεται από φέτος στον ΤΟΕΒ Σιδηροκάστρου, που εξυπηρετεί 3.000 αγρότες και καλλιέργειες σε 72.000 στρέμματα.

Ένα πρωτοποριακό σύστημα για το πότισμα των χωραφιών σε μια περιοχή 72.000 στρεμμάτων στην πεδιάδα των Σερρών εγκαθιστά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με στόχο τον εκσυγχρονισμό της άρδευσης, την εξοικονόμηση νερού, την προστασία των υδατικών πόρων, την εξοικονόμηση ενέργειας και την ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας στην περιοχή.

Στόχος μάλιστα είναι το συγκεκριμένο σύστημα τηλεμετρίας, που αποτελείται από ηλεκτρικά υδροστόμια και γίνεται το πότισμα με τηλεχειρισμό, να λειτουργήσει από το τέλος του έτους.

Η επιλογή της περιοχής μόνο τυχαία δεν είναι, αφού όπως επισημαίνεται κατέχει την πρώτη θέση σε αρδευόμενες καλλιέργειες σε όλη την Ελλάδα.

Σήμερα τα ποτίσματα των καλλιεργειών γίνονται από τον ποταμό Στρυμόνα, όμως η κατασπατάληση νερού με ό,τι αυτό συνεπάγεται είναι ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει όλους τους αρμόδιους επιστήμονες και φορείς.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προχωρά στην εγκατάσταση και λειτουργία του συστήματος τηλεμετρίας, διαθέτοντας συνολικά 9 εκ. ευρώ, με την προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού τηλε-ελέγχου και τηλεχειρισμού, αλλά και με την αντικατάσταση όλου του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στο αρδευτικό δίκτυο του ΤΟΕΒ Σιδηροκάστρου.

Από αυτό το δίκτυο εξυπηρετούνται οι υδρευτικές ανάγκες 15 δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων και συνολικά 3.000 αγρότες των δήμων Σιντικής, Ηράκλειας και Σερρών.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Περιφέρειας θα εγκατασταθούν 25 τοπικοί σταθμοί ελέγχου ενώ σε πέντε σημεία μέτρησης παροχής ανοικτού καναλιού επί της κεντρικής διώρυγας θα γίνεται η παρακολούθηση όλων των κρίσιμων παραμέτρων που αφορούν στο νερό. Θα μετρούνται παράμετροι όπως παροχής, πίεσης, στάθμης νερού κτλ. Τα δεδομένα που θα συλλέγονται θα οδηγούνται στον κεντρικό σταθμό ελέγχου, όπως και τα δεδομένα ενός τηλεμετρικού αγρομετεωρολογικού σταθμού δικτύου και ενός φορητού σταθμού ελέγχου.

Στην περιοχή θα τοποθετηθούν 2.800 ηλεκτρικά υδροστόμια και θα εκσυγχρονιστούν οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις στα αντλιοστάσια του ΤΟΕΒ Σιδηροκάστρου.

Ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Παναγιώτης Σπυρόπουλος, επισήμανε ότι με τη λειτουργία του συστήματος ως το τέλος του 2022 θα μπορεί να επιτευχθεί ορθολογική διαχείριση και εξοικονόμηση νερού στην περιοχή, ενώ θα εξοικονομηθεί και ενέργεια. Σύμφωνα με τον κ. Σπυρόπουλο το νέο σύστημα θα δώσει τη δυνατότητα ελέγχου των ποσοτήτων νερού που καταναλώνονται κάθε στιγμή και σε ποιο σημείο, ώστε ο ΤΟΕΒ με τους αρμόδιους γεωπόνους να μπορεί να κάνει ορθότερη διαχείριση των συνολικών ποσοτήτων νερού και με ακρίβεια, περιορίζοντας έτσι τις σπατάλες νερού, τον κίνδυνο φαινομένων λειψυδρίας, φαινομένων διαρροών και αρδεύσεων με κακής ποιότητας νερό, αλλά και μειώνοντας τα έξοδα των αγροτών για άρδευση.