Skip to main content

Πρωτοποριακό τεστ για διαβητικούς: Απλό και πιο ακριβές

Στη Σκωτία αρχίζει μία νέα μέθοδος μέτρησης του πεπτιδίου C. Αν όλα πάνε καλά, κάποιοι διαβητικοί θα απαλλαγούν από την υποχρεωτική λήψη ινσουλίνης

Από τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου η Σκωτία γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εντάξει στο σύστημά της τη νέα εξέταση αίματος του πεπτιδίου C, η οποία εντοπίζει τα επίπεδα ινσουλίνης που παράγει ο οργανισμούς του ασθενούς. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS Lothian), μετά από δύο χρόνια μελετών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η νέα αυτή απλή μέθοδος είναι ακριβέστερη σε σχέση με τις προηγούμενες στον υπολογισμό του επιπέδου ινσουλίνης.

Το πεπτίδιο C παράγεται στο πάγκρεας ταυτόχρονα με την ινσουλίνη. Η νέα μέθοδος μετράει με ακρίβεια το ποσοστό συγκέντρωσης των πεπτιδίων C και έτσι οι γιατροί μπορούν να συμπεράνουν το επίπεδο ινσουλίνης που παράγει ο οργανισμός ενός διαβητικού.

Τα οφέλη της νέας μεθόδου για τους διαβητικούς

Τι ακριβώς όμως σημαίνει αυτό για τους διαβητικούς; Πλέον οι γιατροί θα μπορούν πιο αποτελεσματικά να διακρίνουν αν ο ασθενής πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 ή 2 αλλά και την αιτία που προκαλείται. Έτσι θα μπορούν να δίνουν την καταλληλότερη  θεραπεία, που για κάποιους ασθενείς μπορεί να σημαίνει ακόμα και την απαλλαγή από τη χορήγηση ινσουλίνης.

Η υπουργός Υγείας της χώρας Μαρί Τοντ δήλωσε ότι «η απόφαση της Σκωτίας να πρωτοστατήσει σε αυτή τη μέθοδο θα έχει εξαιρετικά θετική επίδραση στις ζωές των ασθενών». Μόνο στην Σκωτία 315.000 άνθρωποι ταλαιπωρούνται από σακχαρώδη διαβήτη, ενώ το ζήτημα απασχολεί όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, αφού εκτιμάται ότι σχεδόν 4 εκατομμύρια Βρετανοί έχουν διαγνωστεί με κάποια μορφή διαβήτη. Επιπλέον μάλιστα, περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν ότι πάσχουν από την ασθένεια.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

Πηγή: Deutsche Welle