Skip to main content

Πρωτούλης: Προκλητικές ωραιοποιήσεις Μητσοτάκη, τις χωρίζει άβυσσος από τις λαϊκές ανάγκες

Για την αύξηση του πληθωρισμού, το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ, τόνισε ότι δεν φαίνεται να είναι ένα παροδικό φαινόμενο.

«Προκλητικές ωραιοποιήσεις για αυτά που βιώνει ο λαός τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στην τηλεοπτική συνέντευξη του. Απέδειξε ότι μια πραγματική άβυσσος χωρίζει αυτό που ζουν σήμερα τα λαϊκά στρώματα και οι εργαζόμενοι, τις λαϊκές ανάγκες, από την Οικονομία των λίγων, των επιχειρηματικών ομίλων και από το αντιδραστικό πλαίσιο της ΕΕ που υπηρετεί η κυβέρνηση της ΝΔ όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

Αυτό τόνισε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

«Τη στιγμή που είμαστε μέσα στο φούντωμα του πανδημικού κύματος και το αίτημα όλων μας είναι η προστασία της Υγείας και η στήριξη του δημόσιου ΕΣΥ, οι αναφορές ήταν σε σχέση με τη σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα, για τις αντοχές της Οικονομίας. Και την ίδια ημέρα που μάθαμε ότι έκλεισε η γενική εφημερία του ενός από τα 4 που έχουν απομείνει παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας. Σε μια στιγμή που άνοιξαν τα σχολεία με 20.000 κρούσματα», επισήμανε.

«Δεν ακούσαμε τίποτα», όπως είπε, για την «τεράστια ανάγκη που έχουν οι εργαζόμενοι να ζεστάνουν τα σπίτια τους, αυτό που ονομάζεται ενεργειακή φτώχεια. Ακούσαμε για τις “πράσινες μπίζνες”, για την απελευθέρωση της Ενέργειας για τον στόχο της απολιγνιτοποίησης, ενώ υπάρχουν τραγικά περιστατικά, καθώς μόλις χθες πέθαναν άλλοι 2 άνθρωποι οι οποίοι προσπάθησαν με πρόχειρους τρόπους να ζεσταθούν», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι «για τα πραγματικά προβλήματα του λαού δεν βρέθηκε ούτε λίγος χώρος στη χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού».

Ο κ. Πρωτούλης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, υπενθυμίζοντας ότι «κλείνει μια δεκαετία από την εποχή που η τότε συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ και Καρατζαφέρη κατάργησε την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση και μείωσε τον κατώτατο μισθό 22% και 32% για τους νέους». «Και ερχόμαστε 10 χρόνια μετά, με μια υπόσχεση για αύξηση που σε καμία περίπτωση δεν θα προσεγγίσει ούτε τον κατώτερο μισθό που υπήρχε το 2009. Αυτό και αν είναι πρόκληση», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιον, «όλα τα αντεργατικά μέτρα που πέρασαν οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, έχουν φτιάξει αυτή τη στιγμή ένα εργασιακό περιβάλλον, όπου 800.000 εργαζόμενοι – δηλαδή 1 στους 3- δεν αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, αλλά πολύ πιο κάτω. Δεν συζητάμε βέβαια για όλους τους εργαζόμενους που βρέθηκαν οι μισθοί τους πετσοκομμένοι κατά 25%».

«Εν ολίγοις, δεν θέλει και μεγάλη φιλοσοφία, η κυβέρνηση είναι στον αντίποδα των λαϊκών αναγκών, απέναντι στις λαϊκές ανάγκες των εργαζομένων, έχει πάρει τη σκυτάλη από τους προηγούμενους και συνεχίζει ακάθεκτη την επίθεση στο λαό μας», επισήμανε.

Για την αύξηση του πληθωρισμού, το στέλεχος του ΚΚΕ, τόνισε ότι δεν φαίνεται να είναι ένα παροδικό φαινόμενο. «Παροδικό έλεγαν ότι είναι τον Σεπτέμβριο, τώρα έχουμε Ιανουάριο. Και από τις απαντήσεις που έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι η περιβόητη δημοσιονομική προσαρμογή και εποπτεία της ΕΕ για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, δηλαδή το πλαίσιο που ψήφισαν από κοινού όλα τα αστικά κόμματα που “πίνουν νερό” στο όνομα της καπιταλιστικής Οικονομίας, της ΕΕ και των συμφερόντων των μεγάλων Ομίλων, θα παραμείνει και τα επόμενα χρόνια και θα είναι ο “σφικτός κορσές” για τις λαϊκές ανάγκες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Για ότι βγαίνουμε και διεκδικούμε και απαιτούμε, δηλαδή για την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη ευρείας κατανάλωσης, τη μείωση του κόστους της Ενέργειας και τις προσλήψεις υγειονομικών, η απάντηση είναι ότι δεν βγαίνουν οι αντοχές της Οικονομίας. Αυτή η μαγική έκφραση που είναι μόνο για τις λαϊκές ανάγκες. Όταν είναι για επιχειρηματικούς Ομίλους, εκεί έχουν ανοίξει οι λογαριασμοί και τρέχει το χρήμα άφθονο», ανέφερε.

Για τη συζήτηση περί πρόωρων εκλογών, αντέτεινε την ανάγκη να υπάρξει μια πραγματική πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο λαός και η οποία «δεν μπορεί να προέλθει από το ανακάτεμα του σημερινού σάπιου πολιτικού συστήματος». «Αυτό απαιτεί να ενισχυθεί η πάλη του λαού μας που θα ιεραρχεί τις δικές του ανάγκες, τα δικά του δικαιώματα, τη ζωή της οικογένειάς του, των παιδιών του. Θεωρούμε ότι πρέπει να ενστερνιστεί ο λαός μας το σύνθημα του ΚΚΕ που γεννήθηκε μέσα από μεγάλους αγώνες και μέσα στην πανδημία, “μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό”. Αυτό αν γίνει πράξη, θα είναι μια μεγάλη και πραγματική αλλαγή», είπε.

Ερωτηθείς, τέλος για την πρόσκληση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για προοδευτική διακυβέρνηση, ο κ. Πρωτούλης έκανε λόγο για «καλέσματα μιας “ξαναζεσταμένης σούπας”, από αυτούς που δεν έχουν ούτε στην αντίληψή τους την ανατροπή του σάπιου συστήματος και ψάχνουν τάχα να βρουν ορισμένες λύσεις εντός των τειχών», εκτιμώντας ότι «θα είναι καταστροφή για τον λαό να ξαναπέσει θύμα σε τέτοια “παραμύθια”».