Skip to main content

Χαλκιδική: Τα προβλήματα στην υδροδότηση της Ποτίδαιας διώχνουν παραθεριστές

Οι πολύωρες διακοπές υδροδότησης είναι συχνό φαινόμενο όπως καταγγέλλουν κάτοικοι και ένοικοι. Τι απαντά ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας.

Χωρίς νερό μένουν συχνά πυκνά οι κάτοικοι και οι ένοικοι σπιτιών και συγκροτημάτων, που βρίσκονται πριν από τη διώρυγα της Νέας Ποτίδαιας, με αποτέλεσμα να διαμαρτύρονται έντονα και να ζητούν λύση.

Το πρόβλημα υφίσταται εδώ και πολλά καλοκαίρια. Μόλις το προηγούμενο Σαββατοκύριακο νέα πολύωρη διακοπή υδροδότησης, που άρχισε στις 18.00' του Σαββάτου και συνεχίστηκε σε όλη τη διάρκεια της Κυριακής, υποχρέωσε πολλούς παραθεριστές να επιστρέψουν άρον άρον στη Θεσσαλονίκη.

Το πρόβλημα δεν είναι καινούριο. Όπως μας ενημερώνουν ιδιοκτήτες κατοικιών που παραθερίζουν στη Νέα Ποτίδαια πάνω από 30 χρόνια το μαρτύριο της... σταγόνας είναι ο μόνιμος βραχνάς τους κάθε καλοκαίρι.

Όπως καταγγέλλουν, «στο χωριό κάποιοι αρμόδιοι (;) αυθαιρετούν ανεξέλεγκτα ανοιγοκλείνοντας τις βάνες του νερού κατά βούληση. Ειδικά τα Σαββατοκύριακα επιλέγουν, αν είναι δυνατόν, να τροφοδοτούν με νερό τα beach bar που βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο του χωριού αφήνοντας χωρίς νερό σπίτια και οικισμούς που βρίσκονται έξω από το χωριό και κατά κύριο λόγο στην πλευρά του Θερμαϊκού».

Στις συνεχείς οχλήσεις τους προς την κοινοτική αρχή της Νέας Ποτίδαιας ουσιαστική απάντηση δεν παίρνουν ποτέ, όπως λένε, με αποτέλεσμα να την έχουν βάλει στο στόχαστρο και να τις αποδίδουν ευθύνες...

Ευθύνες αποδίδουν και στον δήμο Νέας Προποντίδας, καθώς όπως τονίζουν οι ίδιοι «πληρώνουν ανελλιπώς εδώ και χρόνια, τόσο δημοτικά τέλη, όσο και ύδρευση, όλα για συνολικά δυο μήνες διαμονής το χρόνο, και εισπράττουν αδιαφορία και μόνιμο πρόβλημα υδροδότησης που από τη μια τους υποβάλλει σε τεράστια έξοδα (προκειμένου να εγκαταστήσουν δεξαμενές ή πιεστικά ώστε να μην 'μείνουν' από νερό) και από την άλλη συχνά τους ωθεί στο να επιστρέψουν άρον άρον στη Θεσσαλονίκη για το... αυτονόητο: δηλαδή να έχουν νερό».

«Επειδή πλέον η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, κι εφόσον επαναληφθούν αυτά τα φαινόμενα, οι ιδιοκτήτες των κατοικιών και των συγκροτημάτων είναι αποφασισμένοι να φτάσουν το θέμα τόσο στο υπουργείο Εσωτερικών ώστε να ελεγχθεί ο ρόλος των τοπικών δημοτικών και κοινοτικών αρχών, αλλά και να έρθουν σε επαφή με δικηγόρο προκειμένου εάν παραστεί ανάγκη να διερευνήσουν και την πιθανότητα νομικής προσφυγής», όπως επισήμαναν στη Voria.gr.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας, Εμμανουήλ Καρράς, επισήμανε στη Voria.gr ότι το πρόβλημα είναι γνωστό, αλλά για να λυθεί απαιτείται μια πολύ μεγάλη επένδυση, η οποία θα γίνει, χωρίς όμως να μπορεί να προσδιορίσει το χρόνο. «Πρόκειται για περιοχές εκτός σχεδίου πόλης, οι οποίες όντως μένουν χωρίς νερό πολλές φορές, καθώς χτίστηκαν μεν, αλλά χωρίς τις απαιτούμενες υποδομές. Η Ποτίδαια υδροδοτείται κυρίως με τη μεταφορά νερού από την Όλυνθο ή από τη Νέα Φώκαια. Αντιλαμβάνεστε ότι το δίκτυο μεταφοράς του νερού είναι πολύ μεγάλο και συχνά εμφανίζει βλάβες. Για την αποκατάστασή τους, παρότι έχουμε ανά πάσα στιγμή συνεργείο σε ετοιμότητα, περνούν πολλές ώρες, με αποτέλεσμα να έχουμε πολύωρες διακοπές. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο για παράδειγμα έσπασε η σωλήνα πάνω από τη γέφυρα της Ποτίδαιας. Με την κίνηση που υπάρχει το Σάββατο και την Κυριακή, το συνεργείο κλήθηκε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αλλά χρειάστηκε πολύ χρόνο. Για να λυθεί οριστικά το θέμα της υδροδότησης της περιοχής έχουμε καταρτίσει ως δήμος ένα σχέδιο για την κατασκευή ενός μεγάλου σύγχρονου αγωγού, που θα μεταφέρει νερό στην Ποτίδαια και θα αντικαταστήσει το υπάρχον δίκτυο, που δεν είναι το πλέον σύγχρονο και εμφανίζει πολλές βλάβες».