Skip to main content

Προβληματισμός από τη «βουτιά» 300 μονάδων του Dow Jones

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις ΗΠΑ - Κίνας για την επίτευξη συμφωνίας που θα βάλει τέλος στον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις δύο χώρες.

Προς τη χειρότερη συνεδρίασή του τις τελευταίες πέντε εβδομάδες οδεύει ο Dow Jones στη Wall Street, με τις αμερικανικές μετοχές να αδυνατούν να συγκρατήσουν τα κέρδη που εμφάνισαν στην έναρξη της ημέρας.

Οι επενδυτές δείχνουν να ανησυχούν από τη μείωση κατά 0,6% των αμερικανικών δαπανών στις κατασκευές τον Δεκέμβριο, αντί εκτιμήσεων για αύξηση 0,2%, εξέλιξη που ερμηνεύεται ως ένδειξη επιβράδυνσης της οικονομίας των ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις ΗΠΑ - Κίνας για την επίτευξη συμφωνίας που θα βάλει τέλος στον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις δύο χώρες. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το CNBC, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στα τελευταία τους στάδια.

Αυτήν την ώρα  ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones διολισθαίνει κατά 320 μονάδες ή 1,3% στις 25.680 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχωρεί κατά 1,1%, ενώ ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, ενδεικτικός της γενικότερης τάσης, καταγράφει επίσης απώλειες 1,1%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Boeing διολισθαίνει κατά 2,5%, με εκείνη της Salesforce να εμφανίζει απώλειες 4%.

Στον αντίποδα, στην Ευρώπη επικράτησε σε γενικές γραμμές θετικό κλίμα, με τους κυριότερους δείκτες να καταγράφουν κέρδη και τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να ενισχύεται κατά 0,2%.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,4%, ο γερμανικός DAX κατέγραψε οριακές απώλειες 0,1% και ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,5%.

Στον ευρωπαϊκό νότο, κέρδη 0,1% κατέγραψε ο ιταλικός FTSE MIB, με τον ισπανικό IBEX 35 στον αντίποδα να υποχωρεί οριακά κατά 0,1%. Στο κόκκινο έμεινε η Αθήνα, όπου ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση 1,2%.