Skip to main content

Ψύχραιμη αντίδραση στην αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ – Πιέσεις σε ελληνικά και ιταλικά ομόλογα

Πώς κινήθηκαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Σχετικά ψύχραιμα αντέδρασαν τα ομόλογα και οι μετοχές στην αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η πρώτη μετά από έντεκα χρόνια, μια αύξηση που σηματοδοτεί το τέλος των αρνητικών επιτοκίων στην Ευρωζώνη, μετά από εννέα χρόνια.

Μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ για αύξηση των τριών βασικών της επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης εκτινάχθηκαν κατά 10 μονάδες βάσης κατά μέσο όρο, με αυτές του ελληνικού δεκαετούς τίτλου και του αντίστοιχου ιταλικού να πραγματοποιούν άλμα 20 μονάδων βάσεως. Στη συνέχεια όμως υπήρξε αποκλιμάκωση, ενώ μόνο οι αποδόσεις των ελληνικών και ιταλικών ομολόγων διατηρήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα με μικρότερη όμως μεταβολή.

Από την άλλη οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες πέρασαν σε αρνητικό έδαφος όσοι κινούνταν ανοδικά, καθώς κάποιοι υποχωρούσαν ήδη.
Τα ομόλογα

Η ΕΚΤ πέραν από την αύξηση των επιτοκίων, έκανε και τα αποκαλυπτήρια του νέου της εργαλείου το οποίο θα υιοθετήσει προκειμένου να αποτρέψει τον κατακερματισμό των αγορών και την ανεξέλεγκτη άνοδο των αποδόσεων και των spreads.

Μέσω του νέου εργαλείου, όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής κρίνουν ότι στα ομόλογα μιας χώρας δημιουργούνται πιεστικές συνθήκες θα επεμβαίνουν με αγορές τους. Το μέγεθος και η διάρκεια των αγορών θα αποφασίζεται κατά περίπτωση και κατά συνθήκη.

Επί της ουσιάς η ΕΚΤ δίνει παράταση στη στήριξή της στο δημόσιο χρέος των χωρών-μελών της Ευρωζώνης και επί της ουσίας στις υπερχρεωμένες χώρες, την Ελλάδα και την Ιταλία, όπως μεταφέρει το moneyreview.gr.

Ωστόσο, οι κρατικοί τίτλοι χρέους δεν αντέδρασαν ψύχραιμα όπως θα ήταν ίσως αναμενόμενο, αλλά απεναντίας οι αποδόσεις τους εκτινάχθηκαν κατά 20 μονάδες βάσης. Στη συνέχεια και όσο περνούσε η ώρα οι αγορές επέστρεφαν εκεί που ήταν πριν την ανακοίνωση της ΕΚΤ, ωστόσο τόσο η ελληνική δεκαετία όσο και η ιταλική ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με άνοδο 10 μονάδες βάσεως, κλείνοντας στο 3,55% και στο 3,63 αντίστοιχα.

Αποτέλεσμα το spread έναντι της απόδοσης έναντι του αντίστοιχου γερμανικού bund να ανοίξει στις 235 και 243 μονάδες αντίστοιχα.

Αντιθέτως τόσο τα γερμανικά, όσο και τα γαλλικά δεκαετή κρατικά ομόλογα είδαν τις αποδόσεις τους να παραμένουν στα ίδια με τα χθεσινά επίπεδα, ενώ το παράδοξο είναι ότι αμετάβλητες ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση και οι αποδόσεις των ισπανικών και των πορτογαλικών αντίστοιχων τίτλων.
Οι μετοχές

Παρόμοια ήταν και η αντίδραση των χρηματιστηρίων. Ενώ στην ανακοίνωση της ΕΚΤ όσα κινούνταν ανοδικά έκαναν αναστροφή πορείας, στη συνέχεια επέστρεψαν σε άνοδο.

Έτσι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 διατήρησε τα κέρδη και έκλεισε υψηλότερα κατά 0,44%, το χρηματιστήριο του Λονδίνου ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με οριακή άνοδο της τάξεως του 0,09%, αυτό του Παρισιού κέρδισε 0,27%, το ίδιο αρνητικό όμως ποσοστό παρουσίασε το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, στο -0,71% έκλεισε του Μιλάνου κι ενώ ο Μάριο Ντράγκι σήμερα υπέβαλε την παραίτησή του.