Skip to main content

Ψυχροπολεμικό κλίμα: Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία για κυβερνοεπιθέσεις

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ δηλώνουν πεπεισμένες ότι πίσω από τους χάκερ που εξαπέλυσαν επίθεση σε υπουργεία, κρύβεται η Μόσχα.

Σαφή κατηγορία εναντίον της Ρωσίας, για τις κυβερνοεπιθέσεις σε υπουργεία και ηγετικά στελέχη της αμερικανικής ηγεσίας και υπηρεσιών, εξαπέλυσε την Παρασκευή η κυβέρνηση των ΗΠΑ, «εγκαινιάζοντας» μία νέα εποχή «ψυχρού πολέμου» μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων, με επίκεντρο την τεχνολογία και το διαδίκτυο.

Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο της αμερικανικής κυβέρνησης, οι μυστικές υπηρεσίες είναι πεπεισμένες ότι πίσω από τους χάκερ που εξαπέλυσαν επίθεση σε επιτελικά πρόσωπα και υπουργεία των ΗΠΑ, κρύβεται η Μόσχα. «Οι υποτιθέμενες διαρροές σε σελίδες όπως DCLeaks.com και WikiLeaks και από τον Guccifer 2.0, είναι συμβατές με τις μεθόδους και τα κίνητρα της ρωσικής διεύθυνσης», ανέφερε το έγγραφο.

«Πιστεύουμε ότι με βάση την έκταση και την ευαισθησία των συγκεκριμένων ενεργειών, μόνο υψηλά ιστάμενοι Ρώσοι αξιωματικοί θα μπορούσαν να δώσουν έγκριση», δήλωσε ο διευθυντής των μυστικών υπηρεσιών Τζέιμς Κλάπερ. «Στη συντριπτική πλειοψηφία των ενεργειών αυτών, διαχειρίστρια ήταν μία ρωσική εταιρεία. Ωστόσο, δεν είμαστε σε θέση να αποδώσουμε αυτές τις ενέργειες στη ρωσική κυβέρνηση», πρόσθεσε.

«Η κοινότητα των πληροφοριών των ΗΠΑ είναι πεπεισμένη ότι η ρωσική κυβέρνηση κατηύθυνε τις πρόσφατες υποκλοπές μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προσώπων και θεσμών των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών οργανώσεων των ΗΠΑ», σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση. «Αυτές οι κλοπές και οι διαρροές αποσκοπούν σε μια παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ», κατά την ίδια ανακοίνωση, που δόθηκε στη δημοσιότητα στη φάση της κορύφωσης της εκστρατείας ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.