Skip to main content

Ψηφιακά η επίδοση δικογράφων από το νέο δικαστικό έτος

Με τη νέα ψηφιακή εφαρμογή απελευθερώνονται 1.500 μέλη της ΕΛΑΣ που εκτελούσαν χρέη δικαστικού επιμελητή και έτσι επιστρέφουν στις υπηρεσίες τους.

Ψηφιακά θα γίνεται από το νέο δικαστικό έτος η επίδοση δικογράφων, σύμφωνα με σχετική νομοθετική ρύθμιση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτη Θεοδωρικάκου, Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα και Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη.

Όπως αναφέρεται σε κοινό δελτίου Τύπου των τριών υπουργείων «με τη νέα ψηφιακή εφαρμογή απελευθερώνονται 1.500 μέλη της Ελληνικής Αστυνομίας που εκτελούσαν χρέη δικαστικού επιμελητή και έτσι επιστρέφουν στις υπηρεσίες τους για την προστασία των πολιτών. Παράλληλα, απελευθερώνεται μεγάλος αριθμός δικαστικών υπαλλήλων που είχε επιφορτιστεί με το συγκεκριμένο έργο, ενώ η επίδοση πραγματοποιείται άμεσα, ηλεκτρονικά, χωρίς καθυστερήσεις και με σεβασμό στη διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, σύμφωνα με τα τρία εμπλεκόμενα υπουργεία».

Όσον αφορά την τροποποίηση της διαδικασίας θα εξειδικευτεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση των συναρμοδίων υπουργών, στην οποία θα αναφέρονται όλες οι τεχνικές προδιαγραφές και λεπτομέρειες εφαρμογής της ηλεκτρονικής επίδοσης. Έτσι, επιταχύνεται η απονομή της δικαιοσύνης, μειώνεται το κόστος των επιδόσεων, καθώς και ο αριθμός των αστυνομικών και δικαστικών υπαλλήλων που είναι επιφορτισμένοι με την επίδοση ποινικών εγγράφων, δίχως να παραβλάπτονται τα δικαιώματα των διαδίκων και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της δίκης.

Παράλληλα, όπως διευκρινίζεται, η φυσική επίδοση δεν καταργείται πλήρως. Περιορίζεται, όμως, μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατόπιν αξιολόγησης του αρμόδιου εισαγγελέα, αφού ληφθεί υπόψη ορισμένες ιδιαίτερες περιπτώσεις, όπως νησιά, δύσβατες ορεινές περιοχές, παραμεθόριες περιοχές, αλλά και η επικινδυνότητα σε εμπλεκόμενους σε ειδικές κατηγορίες παραβατικών συμπεριφορών.

«Η Ελληνική Αστυνομία αλλάζει προς όφελος των πολιτών, με μεταρρυθμίσεις και συνεχή ψηφιοποίηση των Υπηρεσιών της. Σήμερα, επιλύεται ένα πρόβλημα σαράντα ετών, με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, με την πολύ δημιουργική συνεργασία των υπουργείων Δικαιοσύνης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ασφαλώς του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος, ενώ προσέθεσε: «Με τη μεταρρύθμιση αυτή, 1.500.000 δικόγραφα, τα οποία διακινούνται ετησίως έως σήμερα από την Ελληνική Αστυνομία, θα επιδίδονται ψηφιακά στους ενδιαφερόμενους επιταχύνοντας τις διαδικασίες απόδοσης της δικαιοσύνης. Αυτή η πρωτοβουλία, πέραν του εκσυγχρονισμού και της επιτάχυνσης των δικονομικών διαδικασιών, απαλλάσσει και απελευθερώνει 1.500 αστυνομικούς από αυτό το κατ’ εξοχήν γραφειοκρατικό πάρεργο. Οι αστυνομικοί αυτοί, επιστρέφουν στα κύρια αστυνομικά τους καθήκοντα, δίπλα στον πολίτη, στις γειτονιές, στις αναγκαίες περιπολίες, οπουδήποτε πραγματικά χρειάζονται και ενισχύουν με αυτόν τον τρόπο το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών. Tη ρύθμιση αυτή, την νομοθετούμε από κοινού τα τρία υπουργεία μέσα στον Απρίλιο και ταυτόχρονα οργανώνονται τα μέτρα που χρειάζονται, ώστε από τη νέα δικαστική περίοδο τον Σεπτέμβριο να γίνουν πράξη» .

Από την πλευρά του ο κ. Τσιάρας υπογράμμισε: «Το υπουργείο Δικαιοσύνης εργάζεται μεθοδικά για την ψηφιακή μετάβαση του εθνικού δικαστικού συστήματος. Σήμερα, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, κάνουμε ένα επιπλέον βήμα. Η ηλεκτρονική επίδοση καθιερώνεται ως ο κύριος τρόπος επίδοσης για την ποινική δικαιοσύνη, με την αξιοποίηση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων που εξασφαλίζουν απόλυτη διαφάνεια, ταχύτητα και εγγυήσεις αντικειμενικότητας. Με τις νέες ρυθμίσεις διασφαλίζονται πλήρως τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ποινικής δίκης. Παράλληλα, αποδεσμεύεται ένας σημαντικός αριθμός αστυνομικών οργάνων και δικαστικών επιμελητών και εξασφαλίζεται σημαντικό δημοσιονομικό όφελος».

Τέλος, ο κ. Πιερρακάκης επισήμανε: «Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε σήμερα το πολύ σημαντικό έργο της ψηφιακής επίδοσης δικογράφων. Και νομίζω ότι είναι το καλύτερο δυνατό παράδειγμα του πως τα ψηφιακά μέσα μπορούν να έρθουν να συμβάλλουν και να γίνουν αρωγοί σε ένα καλύτερο σχεδιασμένο κράτος. Με αυτή και μόνο την πλατφόρμα και την αλλαγή της διαδικασίας που τα τρία υπουργεία ερχόμαστε να προτείνουμε, 1.500 αστυνομικοί γυρίζουν στο θεμελιώδες τους καθήκον που είναι η προστασία των Ελλήνων πολιτών. Το χρονοδιάγραμμα είναι το νέο δικαστικό έτος. Την ημέρα της εφαρμογής, θα βρεθούμε πάλι και θα κάνουμε μία αναλυτική παρουσίαση της διαδικασίας. Είμαστε σε μία πολύ στενή συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και με το υπουργείο Δικαιοσύνης, για να μπορέσουμε να ψηφιοποιήσουμε πολλές ακόμα διαδικασίες».