Skip to main content

Ψηφιοποίηση και προσβασιμότητα στη Δικαιοσύνη συζήτησαν Τζιτζικώστας - Κώτσηρας

Περιφερειάρχης και υφυπουργός Δικαιοσύνης συζήτησαν για τη βελτίωση των υποδομών προσβασιμότητας των ΑμΕΑ στα δικαστήρια και για την ψηφιοποίηση

Η προώθηση της ψηφιοποίησης για να επιταχυνθεί η απονομή της δικαιοσύνης και η προσβασιμότητα για όλους στις δικαστικές υποδομές της Κεντρικής Μακεδονίας συζητήθηκαν στη σημερινή συνάντηση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Κώτσηρα.

Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι στην Κεντρική Μακεδονία υπάρχουν πολλές υποδομές της Δικαιοσύνης, που χρειάζονται βελτίωση. «Μια από τις σημαντικές πρωτοβουλίες του υπουργείου που συνδέονται με την ευρύτερη προσπάθεια για να επιταχυνθεί η απονομή δικαιοσύνης στη χώρα σχετίζονται με την ψηφιοποίηση στη Δικαιοσύνη. Σε αυτό τον τομέα το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη κάνει άλματα και εμείς ως Περιφέρεια στεκόμαστε αρωγοί του, για να προχωρήσει ταχύτερα η ψηφιοποίηση. Όπως με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων της Περιφέρειας, και στη νέα προγραμματική περίοδο θα ενισχύσουμε αυτή την προσπάθεια του υπουργείου», τόνισε ο περιφερειάρχης.

Αναφορικά με την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στα δικαστικά μέγαρα, τα ειρηνοδικεία και όλες τις υποδομές της δικαιοσύνης, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι «αποφασίσαμε η Περιφέρεια να συνεργαστεί το επόμενο διάστημα με το υπουργείο Δικαιοσύνης και να τοποθετηθούν τα κατάλληλα μέσα και να βελτιωθούν οι υποδομές στα κτήρια της Δικαιοσύνης, ώστε να δοθεί η δυνατότητα και στους πολίτες με κινητικά και άλλα προβλήματα για να επισκέπτονται απρόσκοπτα τα δικαστήρια.

«Δεν θα δεχθούμε εν έτη 2021 να υπάρχουν συμπολίτες μας οι οποίοι δεν μπορούν να μπουν και να βγουν εύκολα από τα δικαστήρια. Θέλω να υπογραμμίσω τη μεγάλη και σοβαρή προσπάθεια που κάνει η Ανεξάρτητη Αρχή Προσβασιμότητας, που ορίστηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση και στην οποία η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας εκπροσωπείται από ένα μέλος της 'Αλληλεγγύης', τον Γιώργο  Αυγουστίδη, έναν άνθρωπο που έχει να συνεισφέρει σε αυτό το θέμα και τη συζήτηση που έχει ανοίξει, αν και καθυστερημένα, αλλά πολύ σωστά στη χώρα μας», σημείωσε ο περιφερειάρχης.

Ο κ. Κώτσηρας τόνισε ότι το θέμα της ψηφιοποίησης της Δικαιοσύνης και της επιτάχυνσης των διαδικασιών είναι ένα θέμα που απασχολεί το σύνολο της κυβέρνησης. «Όλα τα συναρμόδια υπουργεία κάνουν πολύ μεγάλη προσπάθεια ώστε να υπάρξει βελτίωση των συνθηκών και των λειτουργιών που αφορούν στη Δικαιοσύνη, ώστε να επιτύχουμε τον εφικτό στόχο της επιτάχυνσης και της υποστήριξης του χώρου της δικαιοσύνης για όλη την ελληνική κοινωνία. Το δεύτερο θέμα που συζητήσαμε και αποτελεί πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα είναι η βελτίωση της προσβασιμότητας των δικαστικών χώρων και όλων των χώρων που είναι αρμοδιότητας του υπουργείου μας στα άτομα με αναπηρία. Γνωρίζετε ότι υπάρχει ήδη το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα άτομα με αναπηρία, το οποίο τελεί υπό τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Επικρατείας και στο πλαίσιο αυτό είχαμε ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον περιφερειάρχη καθώς με τη διπλή του ιδιότητα, ως περιφερειάρχης και πρόεδρος της ΕΝΠΕ μπορεί να συνδράμει ώστε να βελτιωθεί η προσβασιμότητα για τα ΑμεΑ. Είναι ένα θέμα βαθιά κοινωνικό, είναι ένα θέμα που πρέπει να το βελτιώσουμε σύντομα και με επαρκή τρόπο, είναι θέμα πολιτισμού, θέμα αξιακό και μείζονος προτεραιότητας για την κυβέρνηση», υπογράμμισε ο υφυπουργός.