Skip to main content

Ψήφισμα καταδίκης της Χρυσής Αυγής από το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης

Το ψήφισμα καταδίκης της Χρυσής Αυγής εγκρίθηκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο, κατά την αποψινή συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης

Ψήφισμα υπέρ της καταδίκης της Χρυσής Αυγής ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, κατά την αποψινή του συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης, εν όψει της απόφασης του δικαστηρίου στις 7 Οκτωβρίου.

Στο ψήφισμα, το οποίο κατέθεσε η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης και εγκρίθηκε ομόφωνα επί των παρόντων χαρακτηρίζεται «εγκληματική» οργάνωση η «Χρυσή Αυγή». «Να καταδικάσουμε τον φασισμό και τον ναζισμό», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στο ψήφισμα, σημειώνοντας ότι το μόρφωμα της Χρυσής Αυγής έδρασε ως εγκληματική οργάνωση.

Στην τοποθέτησή του για το ψήφισμα ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σωτήρης Ζαριανόπουλος αναφέρθηκε στην καθυστέρηση της δίκης της Χρυσής Αυγής, ενώ σχολιάζοντας τη φωταγώγηση του Λευκού Πύργου τόνισε ότι «τιμώνται τα μνημεία της πόλης και της χώρας με τέτοιους είδους ενέργειες».

«Εμείς καταδικάζουμε το φασισμό, ως διοίκηση και ως άνθρωποι και ως πρόσωπα, όπου σταθούμε και όπου βρεθούμε, δεν περιμένουμε ειδικές συνεδριάσεις για να καταδικάσουμε το φασισμό. Ούτε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ούτε ο δήμαρχός ούτε κανένας δημοτικός σύμβουλος, πλην ορισμένων εξαιρέσεων», υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού Πέτρος Λεκάκης. Αναφερόμενος στο μήνυμα στον Λευκό Πύργο, υπενθύμισε ότι πριν από δύο χρόνια βγήκε πάνω στο μνημείο το σήμα του ΠΑΟΚ, όταν πήρε το πρωτάθλημα, και πως πριν από δέκα χρόνια αναρτήθηκε πανό του Άρη.

«Όχι μόνο ως επικεφαλής της παράταξης αλλά και ως μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, θέλω να δηλώσω ότι η ΝΔ δεν είχε και δεν έχει καμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή, με το ναζισμό και το φασισμό», ξεκαθάρισε ο Βασίλης Γάκης.

Για ψήφισμα ιστορικής σημασίας έκανε λόγο η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί» Κατερίνα Νοτοπούλου, σημειώνοντας πως μπορεί να συμβάλει θετικά στο κίνημα κατά του φασισμού.

Ο Αντώνης Γαζάκης από την «Πόλη Ανάποδα» υπογράμμισε ότι η παράταξή συμμετέχει έμπρακτα στο αντιφασιστικό κίνημα, τόσο με το σβήσιμο των ναζιστικών συμβόλων από την περιοχή του Λευκού Πύργου, όσο και με την προβολή αντιφασιστικών μηνυμάτων («Δεν Είναι Αθώοι») σε μνημεία της πόλης, τα οποία διόλου δεν προσβάλλονται από τέτοιες ενέργειες.

Διαβάστε: Άγρια κόντρα Νοτοπούλου-Τσαβλή για Νασιούλα και φωταγώγηση Λευκού Πύργου

Αναλυτικά το κείμενο ψηφίσματος της Λαϊκής Συσπείρωσης που εγκρίθηκε:

«Στις 7 Οκτωβρίου μετά από 5,5 χρόνια η δίκη της Χρυσής Αυγής φτάνει στο τέλος της. Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν το κακούργημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης και μέλη της Χρυσής Αυγής κατηγορούνται για ανθρωποκτονία, απόπειρες ανθρωποκτονίας και άλλες εγκληματικές πράξεις. Το δημοτικό συμβούλιο θεωρώντας ότι το μόρφωμα της Χρυσής Αυγής έδρασε ως εγκληματική οργάνωση προσδοκά την καταδίκη αυτών που με τις εγκληματικές τους ενέργειες, δολοφόνησαν τον Παύλο Φύσσα και τον Σαχζάτ Λουκμάν, επιτέθηκαν στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και τρομοκράτησαν και τραυμάτισαν αθώους πολίτες. Χρέος μας είναι να διασφαλίσουμε τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων μας. Να καταδικάσουμε το φασισμό και το ναζισμό».

Σημειώνεται από την ψηφοφορία για την έγκριση του ψηφίσματος απείχε ο δημοτικός σύμβουλος Ιωάννης Κουργιαννίδης.